Ενα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία μία διχασμένη χώρα

Ενα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία μία διχασμένη χώρα

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα Σάββατο, 15 Ιουλίου από το αποτυχημένο πραξικόπημα, που δίχασε την Τουρκία και άφησε πίσω του τουλάχιστον 260 νεκρούς και 2.196 τραυματίες. Χιλιάδες Τούρκοι αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους των δύο μεγαλύτερων πόλεων στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, που αποτέλεσαν το «θέατρο» όπου εκτυλίχθηκε η επεισοδιακή νύχτα, για πορείες «εθνικής ενότητας», ενώ έχουν προγραμματιστεί ομιλίες στο κοινοβούλιο και στην γέφυρα του Βοσπόρου. 

Ενα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία μία διχασμένη χώρα-1
 
O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε σε ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου για την πρώτη «επέτειο» του πραξικοπήμαμτος. Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Ισμαήλ Καχραμάν, υπογράμμισε ότι ο τουρκικός λαός ήταν αυτός που νίκησε τους πραξικοπηματίες. 
Ενα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία μία διχασμένη χώρα-2

Το χρονικό του πραξικοπήματος

Λίγη ώρα μετά τις 23.00 στρατιώτες στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν μέρος της γέφυρας του Βοσπόρου τη στιγμή που ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έκανε λόγο για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ομάδα που αυτοαποκαλείτο «Συμβούλιο Ειρήνης» κήρυξε την επιβολή στρατιωτικού νόμου και την απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ στρατεύματα αναπτύχθηκαν σε αμφότερες τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούσαν πτήσεις πάνω από την Αγκυρα, ενώ ακούγονταν πυροβολισμοί.

Ενα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία μία διχασμένη χώρα-3

Τα μαχητικά αεροσκάφη έριχναν βολές κατά του κτιρίου τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και μια βόμβα εκρήγνυται κοντά στο προεδρικό μέγαρο. Στρατιωτικοί εισέρχονται στο κτίριο του δικτύου της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Τουρκίας. Η πρόσβαση στους γνωστότερους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, υπόκειται σε περιορισμούς.

Από την Μαρμαρίδα ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε μέσω του κινητού του τηλεφώνου μήνυμα προς τον τουρκικό λαό που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, καλώντας τον να αντισταθεί. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες με τουρκικές σημαίες στα χέρια ξεχύθηκαν στους δρόμους και σκαρφάλωσαν στα τανκς.

Ενα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία μία διχασμένη χώρα-4

Εν μέσω συγκεχυμένων πληροφοριών ότι ο Τούρκος πρόεδρος κατέθεσε αίτημα για άσυλο στη Γερμανία το οποίο όμως απορρίφθηκε και ότι το αεροσκάφος του πετούσε λίγη ώρα αργότερα προς την Ιταλία, ο Ερντογάν επέστρεψε τελικά στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Εκεί δήλωσε ότι οι πραξικοπηματίες είναι ένοχοι για προδοσία και ότι θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα. Κατηγόρησε δε, τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ως τον άνθρωπο που ενορχήστρωσε το πραξικόπημα και δεσμεύτηκε να τιμωρήσει όσους συμμετείχαν στη διοργάνωσή του. Έκτοτε η Τουρκία ζητά από τις ΗΠΑ την έκδοση του Γκιουλέν. 

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και ηγέτες της Ε.Ε. καταδίκασαν την απόπειρα πραξικοπήματος και εξέφρασαν τη στήριξή τους στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Ο προσωρινός αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ ανακοίνωσε ότι η απόπειρα για πραξικόπημα απέτυχε. 

Ενα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία μία διχασμένη χώρα-5

Εκκαθαρίσεις διαρκείας

Η τουρκική κοινωνία εξήλθε από το πραξικόπημα βαθύτατα διχασμένη, αφού από την ακριβώς επόμενη μέρα ξεκίνησε ένα «κυνηγητό» για τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών. Ο Ερντογάν κατηγορήθηκε από την τουρκική και διεθνή κοινότητα πολλάκις για την εφαρμογή αυταρχικών πρακτικών και συγκεντρωτισμού, που στοχεύουν στην εγκαθίδρυσή του ως «Σουλτάνο» του κράτους – ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα, το οποίο χορήγησε στον Τούρκο πρόεδρο υπερεξουσίες, που τον τοποθετούν στην κορυφή της ισχύος.

Μέχρι σήμερα περίπου 160.000 κρατικοί λειτουργοί και υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν. Όχι μόνο στρατιωτικοί ή αστυνομικοί, αλλά και εκπαιδευτικοί, καθηγητές πανεπιστημίων, δικαστές, εισαγγελείς και πολιτικοί της αντιπολίτευσης οι οποίοι κατηγορήθηκαν ως γκιουλενιστές. Τουλάχιστον 50.000 ακόμη συνελήφθησαν, 180 μέσα ενημέρωσης αναγκάστηκαν να κλείσουν και περίπου 150 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή. 

Ακόμη και μέχρι χτες το κύμα εκκαθαρίσεων στη δημόσια ζωή της Τουρκίας συνεχίζεται, αφού απολύθηκαν ακόμη 7.000.

Ενα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία μία διχασμένη χώρα-6

Την Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες άτομα ολοκλήρωσαν την «πορεία της Δικαιοσύνης» – μία πορεία διαμαρτυρίας κατά του Ερντογάν, που διήρκησε 25 ημέρες, καθώς διήνυσαν εκατοντάδες χιλιόμετρα, με σημείο αφετηρίας την Αγκυρα και τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ηγέτη της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Δημοκρατικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Κρατώντας τουρκικές σημαίες, αλλά και πανό με την λέξη «δικαιοσύνη» σε χρώμα κόκκινο κι άσπρο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο τέλος της διαδρομής τους, όπου ο Κιλιτσντάρογλου συμμετείχε μαζί τους σε εκδήλωση κατά της κυβέρνησης. 

Ενα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία μία διχασμένη χώρα-7

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή