Το Αιγαίο έχει τον αγώνα του

Το Αιγαίο έχει τον αγώνα του

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το Αιγαίο είναι από ύλη ή πνεύμα», είχε γράψει ο Οδυσσέας Ελύτης και, εάν το θέσουμε ως ερώτημα, οι μόνοι που μπορούν να απαντήσουν σε αυτό είναι οι ιστιοπλόοι που αγωνίζονται στο «Ράλλυ Αιγαίου». Ο ιστορικός θεσμός άνοιξε χθες, για 54η φορά, πανιά και ο πολύχρωμος στόλος του θα επισκεφτεί τη Σύρο, τη Χίο και τη Σκύρο και θα διανύσει περισσότερα από 300 ναυτικά μίλια, δικαιώνοντας τον τίτλο του ως θαλάσσιου μαραθώνιου.

Στον χώρο της ιστιοπλοΐας ανοικτής θάλασσας η ναυτοσύνη και η ιστιοπλοϊκή δεινότητα έχουν ως μονάδα μέτρησης την ερώτηση: «Εσύ σε πόσα Ράλλυ Αιγαίου έχεις τρέξει;». Και για κάποιους οι συμμετοχές είναι πολλές. Το ρεκόρ κατέχει ο Στέλιος Μπόνας με 38. Ο πέντε φορές πρωταθλητής Ευρώπης, στα 87 του, θα προσπαθήσει να δαμάσει τα κύματα του πελάγους των ποιητών, αναζητώντας την απάντηση στο, υποθετικό, ερώτημα του Ελύτη. «Τα συναισθήματα που νιώθει κάποιος διασχίζοντας το Αιγαίο και βλέποντάς το σε όλες τις εκφάνσεις, δεν μπορείς να τα περιγράψεις με λόγια. Κάθε χρόνο λέω ότι θα είναι η τελευταία φορά και κάθε χρόνο ξανατρέχω, σαν να με έχουν μαγέψει οι… γοργόνες του», μας λέει γελώντας ο ιστιοπλόος.

Εναν αγώνα λιγότερο έχει ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ Ιωάννης Μαραγκουδάκης: «Το Ράλλυ Αιγαίου είναι μία διοργάνωση με πολλαπλά μηνύματα. Διασχίζει όλο το Αιγαίο και φτάνει στην παραμεθόριο. Από την άλλη πλευρά, οι ιστιοπλόοι κάθε χρόνο στηρίζουν οικονομικά μη προβεβλημένα νησιά».

Στο φετινό «Ράλλυ Αιγαίου» δεν θα υπάρχουν μόνο παλαιοί, θα αγωνιστούν και… πρωτάκια. Δύο από αυτούς είναι κάτοχοι ολυμπιακών μεταλλίων άλλων αθλημάτων, που αιχμαλωτίστηκαν στον ιστό που υφαίνει τόσα χρόνια η ιστορική διοργάνωση: «Από μικρό παιδί άκουγα να μιλάνε γι’ αυτήν τη διοργάνωση. Εφτασε η ώρα να ζήσω αυτά που μου έχουν περιγράψει οι παλαιότεροι», δήλωσε στην «Κ» η ασημένια Ολυμπιονίκης του πόλο Βούλα Κοζομπόλη, ενώ ο παλαιός κωπηλάτης Δημήτρης Μούγιος (ασημένιο στο Πεκίνο), υπογράμμισε: «Θέλω να αγωνιστώ και να βοηθήσω το σκάφος “Optimum 3” να κατακτήσει κι εφέτος την πρωτιά. Πρόκειται για μία διοργάνωση που έχει πάρει θρυλικές διαστάσεις».

Η φετινή διοργάνωση έχει ως στόχο να προβάλει μαζί με τις ομορφιές των ελληνικών νησιών και τη ναυτοσύνη των Ελλήνων. Γι’ αυτόν τον λόγο οι διοργανωτές επέλεξαν δύο νησιά, που αποτελούν κομμάτι της ναυτικής παράδοσης. Πρόκειται για τη Σκύρο με τα θρυλικά καρνάγια και τη Χίο που θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως μία από τις μήτρες της ελληνικής-παγκόσμιας ναυτιλίας. Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί στη Σκύρο, ένα νησί που θα δέσει για πρώτη φορά ο στόλος του αγώνα.

Η κάθε διαδρομή του «Ράλλυ Αιγαίου» σχεδιάζεται με ειδικά κριτήρια: πρέπει να περιλαμβάνει μία ιστιοδρομία πάνω από 100 ν.μ., μία που να έχει νυχτερινή πλεύση, μία με όρτσα, να υπάρχουν ναυτικές δυσκολίες και, φυσικά, να φτάνει μέχρι το Ανατολικό Αιγαίο.

Στα 54 χρόνια της ιστορίας του, χιλιάδες ιστιοπλόοι έχουν δει τον ήλιο να χάνεται και να ξεπροβάλλει στο αγαπημένο πέλαγος των ποιητών και των ζωγράφων. Γι’ αυτούς το Αιγαίο είναι και… από ύλη και από πνεύμα.

Πέντε κυβερνήτες μιλούν στην «Κ»

Στο βιογραφικό τους έχουν χιλιάδες ναυτικά μίλια. Κάποιοι γνώρισαν το «Ράλλυ Αιγαίου» ως μέλη πληρώματος και, τώρα, από τη θέση του κυβερνήτη βοηθούν τον θεσμό να συνεχίσει την ιστορία του. «Κάθε χρόνο η διαδρομή είναι διαφορετική και, έτσι, νομίζεις ότι τρέχεις σε νέο αγώνα και ανακαλύπτεις μία νέα γωνιά του Αιγαίου. Εχω ξεχωρίσει τους Λειψούς, τα Ψαρά, τις Οινούσες και τη Νίσυρο», δήλωσε στην «Κ» ο Περικλής Λιβάς, κυβερνήτης του «Optimum 3», το οποίο πέρυσι κατέκτησε το τρόπαιο. Ενα… παράθυρο στο Αιγαίο αποτελεί η διοργάνωση για τον Νικόλα Φωτίου («Chiara Iason»): «Μου καλύπτει την αγάπη μου για τη θάλασσα, την ιστιοπλοΐα και τα ελληνικά νησιά. Γεμίζω τις μπαταρίες μου. Δεν θα ξεχάσω την Αστυπάλαια και τα Κουφονήσια».

Μοναδικές εικόνες έχει συγκεντρώσει και ο Π. Κούρκουλος, κυβερνήτης στο «Απήδαλος Ναυς, Τατόι Club»: «Τερματίζαμε στη Σαντορίνη. Ο ήλιος έδυε και έβγαινε το φεγγάρι. Οι τουρίστες φωτογράφιζαν τον στόλο και όχι το ηλιοβασίλεμα». «Θεσμό της ιστιοπλοΐας», χαρακτήρισε ο Γ. Συκάρης (Bana Bioletta 4) τον αγώνα, και πρόσθεσε: «Ακόμα και όσοι δεν μπορούν να αγωνιστούν, το μυαλό τους, αυτές τις ημέρες, είναι εκεί». Ο Χιώτης Μιχ. Μπελέγρης θα αγωνιστεί με το «Code Zero – Vodafone»: «Είναι ο Μαραθώνιος του Αιγαίου. Για εμάς τους Αιγαιοπελαγίτες αυτό το ταξίδι είναι μοναδικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή