Πιο συγκρατημένη η Fed από τον Τραμπ για την ανάπτυξη

Πιο συγκρατημένη η Fed από τον Τραμπ για την ανάπτυξη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Τζάνετ Γέλεν αμφισβήτησε, καταθέτοντας στο Κογκρέσο, τον στόχο του προέδρου Τραμπ να πετύχει οικονομική ανάπτυξη 3% τα επόμενα χρόνια, χαρακτηρίζοντας τον στόχο «πολύ μεγάλη πρόκληση». Ο κ. Τραμπ έχει υποσχεθεί να πετύχει οικονομική ανάπτυξη 3% –που ήταν ο μέσος όρος ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας τα προηγούμενα 70 έτη– και υποστηρίζει ρητά και κατηγορηματικά το σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης που, όπως ισχυρίζεται, θα του επιτρέψει να πετύχει τον στόχο. Ωστόσο, τόσο η Fed όσο και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου αλλά και άλλοι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση της παραγωγικότητας έχουν περιορίσει τη δυνητική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο 2% ή και λιγότερο, γεγονός που θα επηρεάσει πολύ έντονα το επίπεδο δημιουργίας πλούτου.

«Νομίζω ότι θα ήταν υπέροχο αν μπορούσε κανείς να το καταφέρει», είπε η κ. Γέλεν, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στη Γερουσία. «Νομίζω ότι θα είναι αρκετά μεγάλη πρόκληση» και για να επιτευχθεί ο στόχος είναι αναγκαία η υιοθέτηση αλλαγών, από τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος μέχρι τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα, είπε η πρόεδρος της Fed. Η επιτροπή της Γερουσίας πίεσε την κ. Γέλεν να πει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη, κατά πόσο είναι επιτεύξιμος ο στόχος του κ. Τραμπ για την ανάπτυξη και κατά πόσο θα μπορούσε να συμβάλει η φορολογική μεταρρύθμιση στην επίτευξη του στόχου. Η κ. Γέλεν απάντησε ότι πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι η παραγωγικότητα και η απασχόληση και ότι και στις δύο περιπτώσεις ο ρυθμός αύξησης αυτών των θεμελιωδών μεγεθών είναι χαμηλός.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή