Επιστροφή με 5ετές ομόλογο στις αγορές

Επιστροφή με 5ετές ομόλογο στις αγορές

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκδοση ομολόγου θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, την ερχόμενη Δευτέρα. Θα είναι 5ετούς διάρκειας, ύψους περίπου 2,5-3 δισ. ευρώ και με απόδοση υψηλότερη από 4,5%. Το 2014 είχε εκδοθεί 5ετές ομόλογο, με απόδοση 4,95%, και μέσω αυτού είχε δανειστεί η χώρα 3 δισ. ευρώ. Για λόγους εντυπώσεων, η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει απόδοση έστω και λίγο μικρότερη από την έκδοση του 2014. Πιθανόν να τα καταφέρει. Η ουσία, όμως, δεν βρίσκεται στις λίγες μονάδες βάσης χαμηλότερη απόδοση, αλλά στο γεγονός ότι η χώρα ξαναγυρίζει εκεί όπου βρισκόταν πριν από τρία χρόνια. Στο μεσοδιάστημα βρέθηκε μια ανάσα από την έξοδο από την Ευρωζώνη, ξανακύλησε στην ύφεση, επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, υποχρεώθηκε να πάρει νέο πακέτο χρηματοδότησης και νέο μνημόνιο, με αντάλλαγμα νέα δημοσιονομικά μέτρα. Γι’ αυτό η έκδοση ομολόγου δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Ισως είναι ευκαιρία να σκεφθούν κάποιοι γιατί χάθηκε μία τριετία…

Στην αναμονή για αξιόπιστη ενημέρωση οι επενδυτές

Με το σταγονόμετρο θα συνεχιστεί και αυτό το καλοκαίρι η ενημέρωση των επενδυτών για την πορεία των εισηγμένων. Μέχρι σήμερα, μόλις τρεις εισηγμένοι όμιλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν δημοσιοποιήσει την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, επειδή είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος των λογιστικών καταστάσεων από ορκωτούς λογιστές. Την αρχή θα κάνει ο όμιλος Σαράντη, που ανακοινώνει εξαμηνιαία αποτελέσματα στις 26 Ιουλίου 2017, και ακολουθεί στις 3 Αυγούστου ο ΟΤΕ και στις 9 Αυγούστου ο Μυτιληναίος.

Μειώθηκαν οι εισπράξεις στα μουσεία το α΄ τρίμηνο

Μειώθηκαν κατά 5,7% τον Μάρτιο οι εισπράξεις στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φθάνοντας σε 1,86 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, οι εισπράξεις στα μουσεία παρουσίασαν μείωση κατά 11,4% και στους αρχαιολογικούς χώρους κατά 3,8%. Επίσης, ο αριθμός των επισκεπτών με εισιτήριο μειώθηκε κατά 4,7%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου αυξήθηκε κατά 12,6%. Για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 15,5% και οι επισκέπτες κατά 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016.

Επένδυση στην «πράσινη ανάπτυξη» από τη ΔΕΗ

Το σχέδιο για την κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW στην Κοζάνη, που δεν προχώρησε το 2011, αναβιώνει η ΔΕΗ, στο πλαίσιο στροφής της Επιχείρησης προς την «πράσινη ανάπτυξη». Την αναβίωση του σχεδίου ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης (φωτ.) από την Κοζάνη, μαζί με το σχέδιο κατασκευής μονάδας βιομάζας 25 MW στην ίδια περιοχή. Στόχος, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, είναι η ΔΕΗ να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι ο ουραγός της αγοράς, με ποσοστό μόλις 3% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αντίδραση για το χαράτσι στις «έξυπνες» συσκευές

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την κατάργηση του νέου φόρου στις ηλεκτρονικές συσκευές ζητεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ). Ο σύνδεσμος εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο μέτρο και επισημαίνει τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η διάταξη περί «εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή» (άρθρο 54, παράγραφοι 2Α και 2Β), η οποία περιλαμβάνεται στον νέο νόμο του υπουργείου Πολιτισμού για τη «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων και άλλα θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», που ψηφίστηκε χθες. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την ίδια διάταξη που είχε καταργηθεί το 2002. Η διάταξη αυτή, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, επιβάλλει χαράτσι πολλαπλάσιας αξίας απ’ ό,τι ισχύει στην Ε.Ε., ενώ η επιβολή της αποφασίστηκε αιφνιδίως και χωρίς διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή