«Αντίμετρα» δρομολογεί η Αγκυρα

«Αντίμετρα» δρομολογεί η Αγκυρα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επιστρατεύουμε μια πολυδιάστατη στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε την ελληνοκυπριακή προκλητικότητα στα περίχωρα της Κύπρου. Προτεραιότητά μας δεν αποτελούν τα στρατιωτικά μέσα, αλλά η διπλωματία, τα οικονομικά μέτρα και οι πρωτοβουλίες που ετοιμάζεται να λάβει το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων». Αυτό επισήμανε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πηγή της «Κ» από τους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης.

Λίγο μετά την έναρξη των νέων ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας στα περίχωρα του νησιού, η Αγκυρα δρομολογεί τα δικά της «αντίμετρα» τα οποία είναι πολυδιάστατα και με πολλά στοιχεία. Οπως ήδη ενημέρωσε τους αναγνώστες της η «Κ», η Αγκυρα δεν επιθυμεί να οδηγήσει τις εξελίξεις στο σημείο της στρατιωτικής αναμέτρησης. Το συγκεκριμένο σημείο υπογραμμίζει και ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος διακρίνεται για τη σκληρή εθνικιστική ρητορική του στο Κυπριακό. Αποκλείοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αγκυρα στρέφει την προσοχή της σε εναλλακτικά μέσα άσκησης πίεσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα βολιδοσκοπεί τις προθέσεις του Ισραήλ. Η τουρκική πλευρά ευελπιστεί ότι μέχρι το 2019 θα εξασφαλίσει τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία, με μια στρατηγική η οποία ενδέχεται να αποκλείει την ελληνοκυπριακή πλευρά από το μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή.

Η πηγή της «Κ» επισημαίνει ότι στη νέα περίοδο τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς στην κυπριακή ΑΟΖ καθορίζει ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο κ. Αλμπαϊράκ, συνομιλώντας με το υπουργείο Εξωτερικών και το επιτελείο του τουρκικού στρατού, δημιουργεί τον νέο οδικό χάρτη της τουρκικής πλευράς στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής.

Αναλύοντας τις τελευταίες προετοιμασίες του επιτελείου του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας, η πηγή μας τονίζει το εξής: «Στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων επικρατεί η άποψη ότι η καλύτερη απάντηση στην ε/κ επιθετικότητα είναι η εντατικοποίηση των ερευνών της χώρας και έναρξη “σκαψίματος” από την τουρκική πλευρά σε περιοχές όπου πραγματοποιεί εργασίες η ε/κ πλευρά. Διπλωμάτες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και αξιωματούχοι του υπουργείου Ενέργειας θεωρούν αναγκαία την επιστροφή του σκάφους “Μπαρμπαρός” στην περιοχή. Μάλιστα, στη νέα περιοχή, η προσπάθεια του “Μπαρμπαρός” πρέπει να ενισχυθεί και με άλλα μέσα. Η τοποθέτηση μιας πλατφόρμας σε περιοχές όπου διεκδικεί μονομερώς και με παράνομο τρόπο η ε/κ πλευρά θα ήταν η ιδανικότερη λύση-επιλογή για την πλευρά μας».

Ρόλο-κλειδί η Μόρφου

Η πηγή μας πραγματοποιεί ειδική αναφορά στην περίπτωση της Μόρφου και τονίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή διαδραματίζει ρόλο-κλειδί τόσο για τα σχέδια της Τουρκίας όσο και για τους σχεδιασμούς της ε/κ πλευράς. Τονίζει ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Αν. Μεσογείου αποτελούν πλέον «εθνική υπόθεση» για την Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν, η κυβέρνησή του, το κόμμα του και οι πολιτικοί του σύμμαχοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Τουρκίας στη μεγάλη μοιρασιά στο ενεργειακό πεδίο της Αν. Μεσογείου.

Οπως τονίστηκε παραπάνω, η τουρκική πλευρά προσεγγίζει τις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ πολυδιάστατα. Εκτός από το ενδεχόμενο της τοποθέτησης μιας τουρκικής πλατφόρμας στα περίχωρα του νησιού, η τουρκική πλευρά στρέφει την προσοχή της και σε άλλα μέσα άσκησης πίεσης. Μέσα στο πλαίσιο της προαναφερόμενης αναζήτησης, η Αγκυρα στέλνει στην περιοχή φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, ενώ την ίδια στιγμή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» πιθανόν να έχει λάβει από την Αγκυρα οδηγίες για να επιστρέψει στα περίχωρα του νησιού.

Παράλληλα, διεξάγονται παρασκηνιακές επαφές και διαπραγματεύσεις με ξένους παράγοντες. Σε αυτό το «μέτωπο», η Αγκυρα διευκρινίζει σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ότι όποιες ξένες εταιρείες επιλέξουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την ε/κ πλευρά, στο μέλλον θα αποκλειστούν από την ανάληψη σημαντικών έργων και την οικονομική δραστηριοποίησή τους στην Τουρκία. Επίσης, η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να στείλει στις ξένες κυβερνήσεις το μήνυμα ότι η πιθανή «αδιαλλαξία» τους θα επιφυλάσσει αντίκτυπο σε άλλα πεδία, στα οποία οι ξένες κυβερνήσεις χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξη της Αγκυρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή