Στήριξη Μαξίμου μέχρι τέλους σε Καμμένο

Στήριξη Μαξίμου μέχρι τέλους σε Καμμένο

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στήριξη στον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο μέχρι τέλους είναι η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη συζήτηση, την προσεχή Παρασκευή, στη Βουλή επί της πρότασης της Ν.Δ. για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί σε εκρηκτικό κλίμα.

Η κάλυψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα προς τον κ. Καμμένο και η απόρριψη της πρότασης της Ν.Δ. για Εξεταστική δεν οφείλεται μόνον στην επίσημη κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι ο υπουργός Αμυνας λειτούργησε υποβοηθητικά προς τη Δικαιοσύνη. Ούτε στο γεγονός πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν παρά τις βαθιές ιδεολογικές τους διαφορές, διαμορφώσει ένα «μόντους βιβέντι» διαχείρισης της εξουσίας, με τους βουλευτές του κόμματος του κ. Καμμένου να υπερψηφίζουν χωρίς «διαρροές» όλα τα επώδυνα μέτρα της τελευταίας διετίας. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διαπίστωση πως χωρίς τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αυτόματα θα τερματίσει τον βίο της: Η κ. Φώφη Γεννηματά έχει πλέον μετακινηθεί στη θέση ότι η κυβέρνηση είναι επιζήμια για τη χώρα και μόνη λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες, ενώ στη Βουλή δεν υπάρχουν άλλες δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσε να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνοντας μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Ετσι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, «μέχρι τις επόμενες εκλογές όποτε και εάν τελικώς διεξαχθούν, θα πάμε με τον Καμμένο. Μετά βλέπουμε».

Η κάλυψη προς τον κ. Καμμένο προεξοφλείται ότι θα οδηγήσει σε μια συζήτηση στη Βουλή γεμάτη εντάσεις. Εξέλιξη που όμως ευνοεί τον κ. Τσίπρα στην κατεύθυνση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που θα ακολουθήσει την ίδια ημέρα το απόγευμα και την επομένη.

Η συνεδρίαση της Κ.Ε. δεν θα είναι ανέφελη, καθώς θα πραγματοποιηθεί υπό τη σκιά της πρόσφατης συμφωνίας με τους εταίρους, όπου η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχυ που η ίδια είχε θέσει, καθώς δεν έλαβε ούτε απτά μέτρα για το χρέος, ούτε τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, «αγκάθι» στη συνεδρίαση της Κ.Ε. θα αποτελέσει η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποψηφιότητες στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά στελέχη ΣΥΡΙΖΑ κινούνται ήδη προκειμένου να εξασφαλίσουν το «χρίσμα», αλλά η λογική της Κουμουνδούρου είναι πλέον εντελώς διαφορετική απ’ ό,τι στις προηγούμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όταν ενθάρρυνε τη διαμόρφωση κομματικών ψηφοδελτίων σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, όντας σε μεγάλη δημοσκοπική άνοδο. Πλέον, αντίθετα, προκρίνεται μια στρατηγική συνεργασιών και συμμαχιών, που θα διασφαλίζει την παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε θέσεις-κλειδιά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμη και χωρίς να κατέχουν παντού τον πρώτο ρόλο, του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

Σε κάθε περίπτωση, με την ολοκλήρωση της μάχης στη Βουλή για την υπόθεση Καμμένου και τη σύγκληση της Κ.Ε., η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα «κατεβάσει στροφές», δίνοντας ραντεβού σε ένα σκληρό πολιτικά φθινόπωρο. Παρότι συνεργάτες του κ. Τσίπρα σημειώνουν πως «τα πιο δύσκολα πέρασαν με την ψήφιση των περικοπών στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολογήτου», αναγνωρίζουν πως και πάλι η πορεία της κυβέρνησης θα είναι ανηφορική.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί:

Πρώτον, τη δυσφορία για το μπαράζ φόρων που για πολλούς πολίτες είναι ιδιαίτερα αυξημένοι σε σχέση με τον περασμένο χρόνο. Δεύτερον, την υλοποίηση της δέσμευσης προς το ΔΝΤ, ότι οι συμβασιούχοι το 2017 και 2018 δεν θα είναι περισσότεροι από τον μέσο όρο του 2016. Τρίτον, την αλλαγή του νόμου για τις απεργίες, ώστε την απόφαση για κινητοποιήσεις να λαμβάνει το 50% συν ένα των εργαζομένων. Τέταρτον, την υλοποίηση των δεσμεύσεων για τη ΔΕΗ.

Βεβαίως, όπως έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν απειλείται από την ψήφιση μέτρων, ακόμη και εάν αυτά βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ομως, υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω πτώσης των κυβερνητικών εταίρων στις δημοσκοπήσεις, ενώ, μάλιστα, κατά πολλούς το 2018 δύσκολα δεν θα είναι εκλογική χρονιά.

Ως αντεπιχείρημα, το Μέγαρο Μαξίμου αντιτείνει πως έχει ήδη «εισπραχθεί» όλο το πολιτικό κόστος από τα τελευταία επώδυνα μέτρα, και ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ μόνον ανοδικά μπορεί να κινηθεί τους επόμενους μήνες. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση μπορούν, όπως λέγεται, να συμβάλουν η επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, η καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η προσέλκυση επενδύσεων και, τέλος, η επιστροφή της χώρας στις αγορές αρχής γενομένης από την τρέχουσα εβδομάδα, που θα σηματοδοτήσει την έξοδο της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων και την επαναφορά της «κανονικότητας» τον Αύγουστο του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή