Τι σηματοδοτεί η απελευθέρωση της Μοσούλης

Τι σηματοδοτεί η απελευθέρωση της Μοσούλης

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε και επισήμως τη νίκη των ιρακινών δυνάμεων επί «της βαρβαρότητας και της τρομοκρατίας» στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που κατείχαν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.), εκτιμώντας ότι σηματοδοτεί την «κατάρρευση» του υποτιθέμενου χαλιφάτου του.

«Η νίκη μας σήμερα είναι μια νίκη επί της βαρβαρότητας και της τρομοκρατίας και ανακοινώνω σε ολόκληρο τον κόσμο το τέλος, την αποτυχία και την κατάρρευση του πλασματικού τρομοκρατικού κράτους του Ντάες», είπε ο Αμπάντι από τη δυτική Μοσούλη, χρησιμοποιώντας ένα ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά.

Εξάλλου, μετά την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, τρία χρόνια αφότου έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών κι έπειτα από μήνες καταστροφικών μαχών οι οποίες οδήγησαν στην έξοδο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ο Αμπάντι διαβεβαίωσε ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι πλέον η «σταθερότητα» και η «ανοικοδόμηση» της Μοσούλης.

Οι ιρακινές δυνάμεις προσπαθούσαν νωρίτερα να εξαλείψουν τον ύστατο θύλακα αντίστασης των τζιχαντιστών στη σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη παλιά πόλη της Μοσούλης, όπου είχε πάει ο Αμπάντι ήδη από την περασμένη Κυριακή για να συγχαρεί τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις για τη νίκη τους.

Μια συμμαχία μονάδων του ιρακινού στρατού, των Κούρδων Πεσμεργκά και σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων άρχισαν την επιχείρηση για την ανάκτηση της Μοσούλης τον Οκτώβριο, με την κρίσιμη αεροπορική αλλά και χερσαία υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος πολεμάει εναντίον του Ι.Κ. στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας.

Νέες προκλήσεις

Ο Αμπάντι, φορώντας μαύρη στρατιωτική στολή και περιστοιχισμένος από αξιωματικούς του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, ευχαρίστησε τόσο τις ιρακινές δυνάμεις όσο και τον συνασπισμό, αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν πλέον νέες, μεγάλες προκλήσεις. Ο συνασπισμός, επίσης, προειδοποίησε στην ανακοίνωσή του, με την οποία χαιρέτισε τη νίκη επί του Ι.Κ. στη Μοσούλη, ότι δεν έχει τελειώσει ο αγώνας για την αντιμετώπιση της διεθνούς απειλής, καλώντας τους Ιρακινούς να ενωθούν για να νικήσουν τους τζιχαντιστές.

Επίσης η Κίνα συνεχάρη το Ιράκ για την απελευθέρωση της Μοσούλης, αναφέροντας ότι πρόκειται για μία σημαντική νίκη στον πόλεμο της χώρας κατά της τρομοκρατίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ έκανε τη δήλωση αυτή στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι έχει εντοπίσει σειρά πολεμικών επιθετικών ενεργειών και επιθέσεων των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ, αλλά και της διεθνούς συμμαχίας –υπό τις ΗΠΑ– στη μάχη της Μοσούλης, που παραβίασαν τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο και μπορεί να χαρακτηριστούν εγκλήματα πολέμου.

Η οργάνωση στιγματίζει επίσης την κατάφωρη παραβίαση του ίδιου νόμου από το Ισλαμικό Κράτος, μέσω της δημιουργίας ανθρώπινων ασπίδων από τους αμάχους, προκειμένου να προστατευτούν οι μαχητές του, αλλά και να εμποδιστεί η προέλαση των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ και της διεθνούς συμμαχίας.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε επισήμως τη νίκη των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη, τρία χρόνια μετά την κατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές.

Στην πολεμική επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης, που άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο, συμμετείχαν 100.000 μαχητές. Μεταξύ αυτών, Ιρακινοί στρατιώτες, Κούρδοι μαχητές, αλλά και σιίτες παραστρατιωτικοί. Η διεθνής συμμαχία παρείχε ουσιαστικής σημασίας αεροπορική υποστήριξη, αλλά και πυρά πυροβολικού στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Οι ημέρες του Ισλαμικού Κράτους «είναι μετρημένες», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συγχαίροντας τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι για τη «νίκη» του, την ανακατάληψη της Μοσούλης από τις ιρακινές δυνάμεις και την εκδίωξη των τζιχαντιστών.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον υπογράμμισε ότι η «απελευθέρωση» της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ αποτελεί «κρίσιμο βήμα» στην παγκόσμια μάχη εναντίον του Ι.Κ., αλλά προσέθεσε ότι ο αγώνας εναντίον των τζιχαντιστών δεν έχει τελειώσει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή