Τουρκία: Μαζικές διαδηλώσεις για τη συμπλήρωση ενός έτους από το πραξικόπημα

Τουρκία: Μαζικές διαδηλώσεις για τη συμπλήρωση ενός έτους από το πραξικόπημα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους σε ολόκληρη την Τουρκία με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 που άφησε πίσω της τουλάχιστον 260 νεκρούς και 2.196 τραυματίες, αλλά και αριθμό ρεκόρ εκκαθαρίσεων μεταξύ άλλων στους κόλπους του στρατού, της δικαιοσύνης και της αστυνομίας.

Στην Κωνσταντινούπολη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους υποστηρικτές του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέκλυσαν τους δρόμους, κρατώντας τουρκικές σημαίες αλλά και φωτογραφίες των θυμάτων του αποτυχημένου πραξικοπήματος, και κατευθύνθηκαν προς τη γέφυρα του Βοσπόρου, εκεί που πριν από έναν χρόνο εκτυλίχθηκαν συγκλονιστικές σκηνές τη νύχτα της 15ης Ιουλίου.

Ο Ερντογάν θα εγκαινιάσει ένα μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην ασιατική πλευρά της «γέφυρας των Μαρτύρων της 15η Ιουλίου», προτού μεταβεί στην Άγκυρα για να εκφωνήσει μια ομιλία στις 02.32 ώρα Ελλάδας, την ώρα που οι πραξικοπηματίες βομβάρδιζαν το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης.

«Βρισκόμαστε εδώ για τα θύματα, για τη Δημοκρατία, για την χώρα μας, για τον λαό μας, για τη σημαία μας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χακάν, ένας κάτοικος της Κωνσταντινούπολης, που ήθελε να παραστεί στη συγκέντρωση κοντά στη γέφυρα.

Στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την υπόλοιπη Τουρκία, οι πολίτες συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο από το αποτυχημένο πραξικόπημα όπου έχασαν την ζωή τους σχεδόν 250 άνθρωποι, ενώ ακολούθησε ένα πρωτοφανές στα χρονικά κύμα εκκαθαρίσεων εναντίον των φερόμενων υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που κατηγορεί η Άγκυρα ως «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος.

Μέχρι σήμερα περίπου 160.000 κρατικοί λειτουργοί και υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν. Όχι μόνο στρατιωτικοί ή αστυνομικοί, αλλά και εκπαιδευτικοί, καθηγητές πανεπιστημίων, δικαστές, εισαγγελείς και πολιτικοί της αντιπολίτευσης οι οποίοι κατηγορήθηκαν ως γκιουλενιστές. Τουλάχιστον 50.000 ακόμη συνελήφθησαν, 180 μέσα ενημέρωσης αναγκάστηκαν να κλείσουν και περίπου 150 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή. 

Ακόμη και μέχρι χθες το κύμα εκκαθαρίσεων στη δημόσια ζωή της Τουρκίας συνεχίζεται, αφού απολύθηκαν ακόμη 7.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή