Τουρκία: Δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση της τοπικής διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας

Τουρκία: Δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση της τοπικής διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαστήριο στην Τουρκία διέταξε την προφυλάκιση της τοπικής διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ιντίλ Εζέρ, αλλά κι άλλων πέντε ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Hurriyet».

Η Εζέρ έχει συλληφθεί μαζί με δέκα άλλους ακτιβιστές, μεταξύ αυτών ένας γερμανικής κι ένας σουηδικής καταγωγής στις 5 Ιουλίου.

Οι συλλήψεις έγιναν ενώ οι ακτιβιστές παρακολουθούσαν ένα σεμινάριο για την ψηφιακή ασφάλεια, αλλά και την διαχείριση πληροφοριών σε ξενοδοχείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Ο εισαγγελέας ζήτησε χθες από το δικαστήριο στην προφυλάκιση όλων των συλληφθέντων, καθώς θα δικαστούν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση τεσσάρων από τους συλληφθέντες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι συλλήψεις των ακτιβιστών έγιναν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της αστυνομίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε πριν από έναν χρόνο έχουν ακολουθήσει αλλεπάλληλα κύματα εκκαθαρίσεων ανθρώπων οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί εγκέφαλο της απόπειρας.

Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί και 150.000 άλλοι απομακρύνθηκαν ή απολύθηκαν από τις θέσεις τους, ανάμεσά τους στρατιωτικοί, αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, δημόσιοι λειτουργοί και άλλοι.

Την Παρασκευή πάνω από 7.000 αστυνομικοί, δημόσιοι λειτουργοί και πανεπιστημιακοί απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, μία ημέρα πριν χιλιάδες πολίτες βγουν στους δρόμους για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για την επέτειο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την «έντονη ανησυχία» τους για τις συλλήψεις αυτές.

Οι διωγμοί που εξαπέλυσε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο των οποίων έχουν κλείσει περί τα 130 μέσα ενημέρωσης και έχουν φυλακιστεί 150 δημοσιογράφοι, έχουν θορυβήσει μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και πολλούς συμμάχους της Τουρκίας στη Δύση. Αρκετοί εντός και εκτός της Τουρκίας έχουν κατηγορήσει τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να φιμώσει κάθε διαφωνία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή