Προσπάθεια για αλλαγή ατζέντας

Προσπάθεια για αλλαγή ατζέντας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τακτική προσπάθειας αλλαγής της πολιτικής ατζέντας εντάσσεται η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας, από όπου εξέφρασε την εκτίμηση ότι στα επόμενα χρόνια η ανεργία θα μειώνεται κατά 2,5 μονάδες ετησίως. Για ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές εναντίον της Δικαιοσύνης, παραπέμποντας, εμμέσως πλην σαφώς, σε πρόσφατες αποφάσεις σχετικά με την εργατική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, μίλησε για «ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν βοηθάει και μια αντιμετώπιση από την πλευρά της τακτικής δικαιοσύνης που επίσης δεν βοηθάει και προστατεύει πολλές φορές τους κακοπληρωτές εργοδότες με παραδείγματα που είδαμε πρόσφατα να οδηγούν σε τραγικές συνέπειες».

Επί του ζητήματος της ανεργίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι ήδη παρατηρείται αποκλιμάκωσή της, αναφέροντας ότι τον Απρίλιο έφθασε στο 21,7%, από 27,2% τον αντίστοιχο μήνα το 2014, και υπογράμμισε ότι η παρουσία του στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε ακριβώς για να γίνει κατανοητή η διαφορά «ανάμεσα στο υποτιθέμενο success story των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και την πραγματική επιτυχία που οδηγεί στην ανάκαμψη που είναι αισθητή στην καθημερινότητα των ανθρώπων». Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του διαθέτει την πολιτική βούληση για συγκρούσεις «με ονόματα με μεγάλη πολιτική επιρροή ή ακόμη και συστημικές τράπεζες που αρνούνται να πληρώσουν πρόστιμα». Επίσης, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας θα αποκλείονται οι επιχειρήσεις που συστηματικά παραβιάζουν τη νομοθεσία «από πάσης φύσεως κρατική χρηματοδότηση».

Ο κ. Τσίπρας, τον οποίο υποδέχθηκε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό. Επί τούτου, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για εκείνους τους εργοδότες που θα μετατρέψουν σχέσεις εργασίας από αμειβόμενες με μπλοκάκι σε παροχή υπηρεσιών μισθωτού. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο ΕΦΚΑ καταγράφει πλεόνασμα που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ από, όπως είπε, ταμειακό έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε, επιπλέον, αύξηση του μέσου μηνιαίου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 9,34%. Επίσης, ο κ. Τσίπρας ανήγγειλε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης και επανεκπαίδευσης συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, το οποίο σε πρώτη φάση θα καλύψει 50.000 άτομα.

Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε χθες στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου τον επίτροπο Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων της Ε.Ε., Γκίντερ Ετινγκερ. Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της σύγκλισης, της ανάπτυξης, των κοινωνικών δομών, αλλά και –γενικά– στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. Ο κ. Ετινγκερ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό της Κομισιόν και, σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας τού επισήμανε πως η Ελλάδα θα συμβάλει δημιουργικά στη διαμόρφωση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή