Περιορισμένη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Το κλίμα μεταξύ των επενδυτών διαμορφώθηκε αφενός από την καλύτερη των αναμενομένων ανάπτυξη της Κίνας, αφετέρου από τη ροή εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου. Στην αγορά μετάλλων οι ειδήσεις από την Κίνα προκάλεσαν ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Το δολάριο προς ένα καλάθι άλλων ισχυρών νομισμάτων δεν είχε μεταβολή ύστερα από απώλειες στις προηγούμενες πέντε συνεδριάσεις. Το πετρέλαιο στην αμερικανική αγορά αρχικά ενισχύθηκε και στις απογευματινές συναλλαγές εμφάνισε απώλειες. Η άνοδός του αποδίδεται στην αυξημένη ζήτηση και στη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων. Το αργό Νέας Υόρκης είχε μια κάμψη 0,7% στα 46,23 δολάρια το βαρέλι.

Ειδικότερα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αρχικά υπήρξε αισιοδοξία και αυτό αποτυπώθηκε στους δείκτες. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 είχε ανέλθει προσωρινά στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε. Χθες, πριν από το κλείσιμο στην αμερικανική αγορά, οι δείκτες κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα αρχικά κέρδη τους, ενόσω οι επενδυτές ανέμεναν από κολοσσούς, όπως οι ΙΒΜ, Μicrosoft και Johnson, να δημοσιοποιήσουν τα τριμηνιαία κέρδη τους. Κατά τους αναλυτές, που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου «Ρόιτερς», οι μεν αμερικανικοί όμιλοι αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση κερδών 8% σε ετήσια βάση, οι δε ευρωπαϊκοί 9%. Τα εταιρικά αποτελέσματα παρακολουθούνται στενά, ώστε να διαπιστωθεί, εάν οι υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών είναι δικαιολογημένες σε συνθήκες αναιμικού πληθωρισμού και ανομοιογενούς ανάπτυξης. Ο βρετανικός μηχανοκατασκευαστικός όμιλος της Weir Group έδωσε τον τόνο με άνοδο μεγαλύτερη του 8%, λόγω βελτίωσης των προβλέψεων για τις δραστηριότητες στις μονάδες κατασκευής εξοπλισμού για άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ανάλογα κινήθηκε και η νορβηγική τηλεπικοινωνιακή Telenor λόγω αναθεώρησης προς το καλύτερο των προβλέψεων για κερδοφορία του 2017. H τιμή της μετοχής της σουηδικής εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας Getinge είχε πτώση κατά 9%, εξαιτίας του ότι τα κέρδη από τις πρωτεύουσες δραστηριότητές της απείχαν των προβλέψεων. Χθες στο Λονδίνο o FTSE 100 έκλεισε με +0,35%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,1% και στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με -0,35%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή