Ωρα μηδέν στη Βενεζουέλα μετά το δημοψήφισμα

Ωρα μηδέν στη Βενεζουέλα μετά το δημοψήφισμα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Περίπου 7,2 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας φέρονται να έλαβαν μέρος στο ανεπίσημο δημοψήφισμα που οργάνωσε η αντιπολίτευση και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή κατά της κυβέρνησης του αριστερού προέδρου Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς που επέβλεψαν τη διαδικασία της διεξαγωγής του. Το αποτέλεσμα αυτό δεν απέχει πολύ από τα 7,7 εκατομμύρια των ψήφων που είχε λάβει η αντιπολίτευση στις κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015.

Οι επικριτές του Μαδούρο προσδίδουν στο αποτέλεσμα χαρακτήρα ουσιαστικής λαϊκής δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης. Eνθαρρυμένη από τη μαζική συμμετοχή εναντίον του προέδρου της χώρας, η αντιπολίτευση κήρυξε χθες 24ωρη γενική απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού «Δημοκρατική Ενότητα» Φρέντι Γκεβάρα.

Στόχος της αντιπολίτευσης είναι να μπλοκάρει το νέο Κογκρέσο, το οποίο φοβάται ότι ενδέχεται να επιβεβαιώσει την ηγεμονία του σοσιαλιστικού κόμματος. Υστερα από πολύμηνες κινητοποιήσεις και σχεδόν 100 θανάτους, η αντιπολίτευση κατάφερε να οδηγήσει εκατομμύρια πολίτες στις κάλπες. Τώρα οι ηγέτες της υπόσχονται ότι έρχεται η «ώρα μηδέν» για τη Βενεζουέλα προκειμένου να δεχθεί η κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές και να ανασταλούν τα σχέδια του Μαδούρο για τη δημιουργία ενός αμφιλεγόμενου υπερ-σώματος, με το όνομα «Συνταγματική Συνέλευση», σε ψηφοφορία της 30ής Ιουλίου.

Ορισμένες από τις υπό συζήτηση τακτικές της αντιπολίτευσης είναι κλείσιμο λεωφόρων, καθιστικές διαμαρτυρίες και πιθανότατα πορεία προς το προεδρικό μέγαρο. Πολίτες της χώρας καταγγέλλουν αύξηση των αστυνομικών επιδρομών με πρόσχημα την αποθήκευση όπλων σε σπίτια αντιφρονούντων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή