Επιδότηση εισφορών έως 350 ευρώ για να μετατραπούν τα μπλοκάκια σε μισθωτούς

Επιδότηση εισφορών έως 350 ευρώ για να μετατραπούν τα μπλοκάκια σε μισθωτούς

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού αύξησε τις εισφορές σε δυσθεώρητα επίπεδα τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες, η κυβέρνηση εξήγγειλε πρόγραμμα επιδότησης εισφορών για τη μετατροπή των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια) σε συμβάσεις μισθωτής εργασίας. Το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα τεθεί σε ισχύ από το φθινόπωρο και μεταξύ άλλων προβλέπει, σύμφωνα με κύκλους του υπ. Εργασίας:

• Επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς κατ’ αρχάς για διάστημα δώδεκα μηνών, για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με «μπλοκάκι» σε μισθωτό.

• Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά των Δώρων και του Επιδόματος Αδείας.

• Ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι τα 350 ευρώ τον μήνα.

• Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να καλύψει κατ’ αρχάς 40.000 εργαζομένους, που σήμερα παρέχουν υπηρεσίες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε έως δύο «εργοδότες».

• Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούν εργαζομένους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και θα έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τη στιγμή της επίσημης έναρξης του προγράμματος.

• Το πρόγραμμα θα προβλέπει την υποχρέωση διατήρησης του συνόλου του προσωπικού για ορισμένο διάστημα πριν από την έναρξη της επιδότησης και διατήρηση των ωφελούμενων εργαζομένων με την ίδια σχέση εργασίας (εξαρτημένη εργασία) για ορισμένο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησης.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η διαγνωστική μελέτη για την αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα που συνέταξε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας τον Ιούλιο του 2016, σε συνεργασία με το υπουργείο και τους κοινωνικούς εταίρους, ανέφερε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην αγορά εργασίας είναι η ψευδής αυτοαπασχόληση. Δηλαδή το φαινόμενο εκείνο όπου πίσω από το «μπλοκάκι» κρύβεται η εξαρτημένη εργασία. «Το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του φαινομένου είναι η παράκαμψη όλου του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας εις βάρος του εργαζομένου, σε ό,τι αφορά ωράρια, μισθούς, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες κ.λπ.», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Το παράδοξο είναι πως η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει τη γενεσιουργό αιτία του φαινομένου, δηλαδή το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, το αύξησε περαιτέρω και στη συνέχεια το επιδοτεί εν μέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή