ΣτΕ: Οριστική λύση για τα πτυχία Νομικής

ΣτΕ: Οριστική λύση για τα πτυχία Νομικής

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται σύντομα να δώσει οριστική και αμετάκλητη λύση στο θέμα που απασχολεί εκατοντάδες νέους και νέες οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αναγνώριση πτυχίων Νομικής που έχουν αποκτήσει στο εξωτερικό –και ειδικά στην Κύπρο– καθώς το ανώτατο δικαστήριο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, έχει ήδη αναθέσει την υπόθεση στην επταμελή σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ.

Παράλληλα, το ίδιο τμήμα του ΣτΕ, με άλλη απόφασή του (1755 του 2017, εκδόθηκε υπό την προεδρία της αντιπροέδρου του ΣτΕ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, τέλη Ιουνίου), έκανε δεκτή την προσφυγή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο είχε προσβάλει δικαστικά την απόφαση (πράξη) του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), με την οποία ο εν λόγω οργανισμός είχε ταχθεί κατά της αναγνώρισης πτυχίων Νομικής από προπτυχιακά προγράμματα χωρών εκτός Ελλάδος με αντικείμενο το «ελληνικό δίκαιο» ή παρεμφερή προγράμματα.

Το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή για τυπικούς λόγους, χωρίς ωστόσο να μπει στην ουσία του θέματος των προϋποθέσεων αναγνώρισης πτυχίων Νομικής, θέμα που απασχολεί, εκτός από τον αρμόδιο οργανισμό, και τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, που έχουν οργανώσει επιτροπές αξιολόγησης πριν προχωρήσουν σε αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων για όσους προσκομίζουν πτυχία Νομικής εκτός Ελλάδος.

Η απόφαση μη αναγνώρισης που είχε ληφθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ είχε προκαλέσει επαγγελματική ζημία στο κυπριακό πανεπιστήμιο και είχε βασιστεί σε μία γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Στο Νομικό Συμβούλιο είχε απευθυνθεί η διοίκηση του ΔΟΑΤΑΠ προκειμένου να έχει στα χέρια της νομική επιχειρηματολογία για την απόφασή της, γεγονός που έγινε. Το Νομικό Συμβούλιο γνωμοδότησε, επικαλούμενο σειρά επιχειρημάτων, πως δεν μπορούσε να υπάρξει αναγνώριση, ως πτυχίων Νομικής, τίτλων σπουδών που είχαν ληφθεί από πανεπιστήμια με προγράμματα «ελληνικό δίκαιο». Με βάση τη γνωμοδότηση αυτή, ο ΔΟΑΤΑΠ είχε εκδώσει την επίμαχη απόφαση-πράξη μη αναγνώρισης για την οποία έγινε και η δίκη στο ΣτΕ. Το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε το κυπριακό πανεπιστήμιο, αποφασίζοντας πως ο ΔΟΑΤΑΠ δεν είχε δυνατότητα να πάρει αυτή την απόφαση, διότι δεν έχει κανονιστικές αρμοδιότητες, όμως το δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, δεν έκρινε δηλαδή σε αυτή τη δίκη τι πρέπει να ισχύει για τις αναγνωρίσεις πτυχίων Νομικής και ποιες πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις για να μπορούν οι νέοι και οι νέες που έχουν τέτοιους τίτλους σπουδών να εγγραφούν στους δικηγορικούς συλλόγους και να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα.

Την ουσία επί του θέματος –που αφορά εκατοντάδες και ενδιαφέρει άμεσα και τους δικηγορικούς συλλόγους– έχει κρίνει ήδη το ΣτΕ σε άλλη δίκη (επταμελής σύνθεση του Γ΄ Τμήματος) και αναμένεται απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή