Πολυεθνική κουζίνα στον ακάλυπτο

Πολυεθνική κουζίνα στον ακάλυπτο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεσημεριανό σας θα συνοδεύεται από την οσμή του βρασμένου λάχανου με τα καρακαπνισμένα λουκάνικα και το βραδινό σας θα είναι αφιερωμένο στην απόλαυση των ήχων.

Αχ, τι γοητευτική και γεμάτη ευχάριστες -κατά κανόνα- εκπλήξεις που είναι η γνωριμία με την κουζίνα άλλων εθνών, και μάλιστα μακρινών, εξωτικών. Τα χρώματα, οι ευωδιές, οι γεύσεις πυρπολούν τις αισθήσεις. Είτε σε ταξίδι βρίσκεται κανείς είτε επιχειρεί βραδινή έξοδο στις πολύβουες μητροπόλεις με τα κάθε προέλευσης μαγαζάκια, μαγέρικα, εστιατόρια και άλλα καθιδρύματα εστίασης, μικρά ή μεγάλα, άσημα ή ονομαστά, φθηνά ή πανάκριβα. Το φολκλόρ που περιφρονούσαμε ως αντιδραστική παγίδα στα χρόνια του ’60, τώρα το επιβραβεύουμε ως απόλαυση της νέας καθημερινότητας. Οι περιποιήσεις του ξένου και η καταφυγή στην εξαίρεση του εθνικού ή συνήθους γευστικού κανόνα μάς γεμίζουν ευωχία, αλλά καλό είναι να έχουμε στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο άμα τη επιστροφή και κανένα Alka-Seltzer για τη βαρυστομαχιά και τις καούρες. Ακόμα όμως και αν αναγκαστούμε να καταφύγουμε στο καταπότιον, δεν θα αρνηθούμε το ωραίο γευστικό ταξίδι. Και θα θεωρητικολογήσουμε και για την ανάγκη και το εφικτόν της αλληλοκατανόησης και της αρμονικής συνύπαρξης με άλλους λαούς και πολιτισμούς. Και θα γυρίσουμε στο σπίτι μας ξανά σε επαφή με το σώμα των εξ απαλών ονύχων προσληφθεισών πατρογονικών γεύσεων. Και θα φαντάζει στη συνείδησή μας η αλλότρια εμπειρία εξαιρετική.

Ελάτε όμως, καλοί μου άνθρωποι, να κατοικήσετε εκεί όπου είναι το δικό μου σπίτι. Σε ένα διαμέρισμα μιας -όχι μόνο πολυπολιτισμικής, αλλά και πολυεθνικής- συνοικίας του κέντρου των Αθηνών.

Έπειτα από λίγες ημέρες θα καταλάβετε ότι άλλο το φολκλόρ και τα θεωρητικά φληναφήματα και άλλο η βιούμενη πραγματικότητα.

Για πρωινό θα έχετε την τσίκνα από τα τηγανισμένα σε άθλιο σπορέλαιο φούλια. Το δεκατιανό σας θα κυριαρχείται από την μπόχα των τσιγαριστών λαχανικών, πασπαλισμένων με κάρι και άλλα βαριάς ευωδίας μπαχαρικά. Το μεσημεριανό σας θα συνοδεύεται από την οσμή του βρασμένου λάχανου με τα καρακαπνισμένα λουκάνικα και το βραδινό σας θα είναι αφιερωμένο στην απόλαυση των ήχων. Αλλος θα μιλάει δυνατά στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας με το κινητό του σε μια γλώσσα ακατάληπτη. Αλλος θα ακούει την εγγονή της Ναργκίς να τραγουδάει έθνικ ινδομιγούς ύφους. Αλλος -Ελληνάρας αυτός- θα ακούει ό,τι πιο χύμα έχει να επιδείξει η «ελεύθερη ραδιοφωνία». Αλλοι θα ξημερώνονται καλώντας με τις μουσικές τους τα πνεύματα.

Βεβαίως, δεν έχουν χαθεί όλα στη γειτονιά μου. Ακόμα μας επιτρέπεται να τρώμε χοιρινά σουβλάκια και να πίνουμε μπίρες παγωμένες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή