Το ΔΝΤ επαινεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Εμ. Μακρόν

Το ΔΝΤ επαινεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Εμ. Μακρόν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εύσημα στο «φιλόδοξο» μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει ο Εμανουέλ Μακρόν αποδίδει έκθεση του ΔΝΤ, μέσω του οποίου η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε μεγάλες προκλήσεις, όπως η υψηλή ανεργία, η φορολογική ανισορροπία και η μειωμένη ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας. Μάλιστα, η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει ότι στην παρούσα φάση, που η ανάπτυξη κινείται ανοδικά, η έμφαση που δίνει η νέα κυβέρνηση στη μείωση των δαπανών, με στόχο τη σταδιακή δημοσιονομική εξυγίανση και τη φορολογική ελάφρυνση, είναι αξιέπαινη. Προκειμένου η στρατηγική της κυβέρνησης να γίνει περισσότερο αξιόπιστη, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι «είναι απαραίτητες βαθιές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης», αρχής γενομένης από τις περικοπές δημοσίων δαπανών. Σύμφωνα με την έκθεση, τα σχέδια του κ. Μακρόν για εφαρμογή τριών βασικών μεταρρυθμίσεων, που αφορούν την εταιρική φορολογία, τον φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών και τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και θα βοηθήσουν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Το φλέγον θέμα της μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας περιλαμβάνει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, μείωση εργατικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αλλαγές στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και βελτίωση των προγραμμάτων επαγγελματικής επιμόρφωσης για τους ανέργους. Το Ταμείο βλέπει με θετικά τις παραπάνω μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι «η στρατηγική που πρόκειται να εφαρμοστεί στην αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά φιλόδοξη». Μεγάλη έκταση, ωστόσο, δίνει η έκθεση στην αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία θα επικεντρωθεί σε μείωση των δαπανών κατά περίπου 4 δισ. ευρώ, προκειμένου η χώρα να επιτύχει τον ευρωπαϊκό στόχο για πρωτογενές έλλειμμα κάτω από το 3%.

Η δέσμευση της Γαλλίας να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ απαιτεί «μεγάλες προσπάθειες», που περιλαμβάνουν «οριζόντιο πάγωμα των δαπανών», σύμφωνα πάντα με την προαναφερθείσα έκθεση. Για το 2018, το ΔΝΤ καλεί τη Γαλλία να λάβει μέτρα που θα αντιστοιχούν περίπου στο 1% του ΑΕΠ, ώστε να ανταποκριθεί στους στόχους του ελλείμματος, και εκτιμά ότι πρόκειται για σπουδαία προσπάθεια. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μέτρο που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν προεκλογικά – δεσμεύθηκε να καταργήσει περίπου 100.000 δημόσιους υπαλλήλους. Σε αυτά τα μέτρα προστίθενται, μεταξύ άλλων, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και η παροχή κοινωνικής στέγης μόνο σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Το ΔΝΤ χαιρετίζει ακόμη την προτεινόμενη από τον κ. Μακρόν μείωση της εταιρικής φορολογίας από το 33,3% στο 25%, την προγραμματισμένη μείωση του φόρου επί των περιουσιακών στοιχείων και την επιβολή φόρου 30% επί των κεφαλαιουχικών κερδών για όλους. Το ΔΝΤ αναμένει ότι το ΑΕΠ της Γαλλίας θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,5% έναντι αρχικών προβλέψεων για ενίσχυση του ΑΕΠ στο 1,4% φέτος και 1,6% το 2018. Αντίθετα, η νέα κυβέρνηση στοχεύει σε αύξηση του ΑΕΠ στο 1,6% φέτος και 1,7% το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή