Σε 10 έτη θα απαλλαγεί η Ιταλία από τα «κόκκινα» δάνεια

Σε 10 έτη θα απαλλαγεί η Ιταλία από τα «κόκκινα» δάνεια

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ιταλικές τράπεζες μπορεί να χρειασθούν δέκα χρόνια μέχρι να κατορθώσουν να μειώσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley. Επίσης, η τράπεζα τάσσεται υπέρ της δημιουργίας «bad bank», η οποία θα μπορούσε να μειώσει το ύψος των «κόκκινων» δανείων που δυσχεραίνουν την ανθεκτικότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης.

Η οικονομική ύφεση στην οποία περιήλθε η ιταλική οικονομία μέχρι και το 2014 «φόρτωσε» τις ιταλικές τράπεζες με «κόκκινα» δάνεια που αγγίζουν τα 349 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο του συνολικού βάρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ευρωζώνης (NPL).

Σε αυτές τις δυσκολίες προστέθηκαν η καθυστέρηση της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων από το δικαστικό σύστημα και ο αναιμικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Η Μorgan Stanley εκτιμά ότι έχει γίνει πρόοδος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένουν ευάλωτα, καθώς βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία πώλησης 60-70 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων και θα χρειασθούν μόλις 10 χρόνια προκειμένου να φθάσουν τον μέσο όρο των NPL στην Ευρωζώνη. Η ιδέα για την ίδρυση «bad bank» βρίσκει ευήκοα ώτα στους θεσμούς της Ευρωζώνης, όπως η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), ωστόσο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Βερολίνου που εναντιώνεται στη δημιουργία μιας «bad bank» που θα στηρίζεται από τους φορολογουμένους. Εν τω μεταξύ, το συμβούλιο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ESRB) της ΕΚΤ προειδοποιεί ότι οι νέοι λογιστικοί κανόνες, που υποχρεώνουν τις τράπεζες να αυξήσουν κατά 20% τις προβλέψεις τους, θα μπορούσε να φέρει αναταραχές στην αγορά. Η απαίτηση να λάβουν προβλέψεις για δάνεια που ακόμη δεν θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα θα μπορούσε να περιορίσει τον δανεισμό των τραπεζών. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές αξιολόγησε θετικά τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS 9), καθώς θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή