4.000 υπογραφές πολιτών για περισσότερους νοσηλευτές

4.000 υπογραφές πολιτών για περισσότερους νοσηλευτές

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με περισσότερες από 4.000 υπογραφές στήριξης από τους πολίτες, οι νοσηλευτές θα διεκδικήσουν από τη Βουλή καλύτερη στελέχωση των νοσοκομείων.

Η καμπάνια συλλογής υπογραφών στο ψήφισμα «Οι ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτών προς ασθενείς σώζουν ζωές», που ξεκίνησε η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) στις 12 Μαΐου, στέφθηκε, σύμφωνα με τους διοργανωτές, με επιτυχία. Εως τις 12 Ιουλίου είχαν υπογράψει περισσότεροι από 4.000 πολίτες υπέρ του αιτήματος για δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου για ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτικού προσωπικού ανά ασθενείς. Το σχετικό ψήφισμα με το σύνολο των υπογραφών θα υποβληθεί μεθαύριο, Πέμπτη, στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, στον πρόεδρο και στους αντιπροέδρους της Βουλής. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Γιώργος Τσόλας, «ευελπιστούμε ο πρόεδρος της Βουλής να προωθήσει το ψήφισμα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ώστε να ξεκινήσει συζήτηση για νομοθετικές πρωτοβουλίες και ενέργειες που να διασφαλίζουν καλύτερη στελέχωση στα νοσοκομεία».

Σήμερα η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι οριακή. Σε ένα μέσο τμήμα δημόσιου νοσοκομείου αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής ανά 30 ασθενείς. Στο προσωπικό οφείλονται χιλιάδες ρεπό, ενώ πολύ δύσκολα βγαίνει το πρόγραμμα για να δοθούν άδειες. «Ακόμα και σε νοσοκομεία με καλύτερη στελέχωση έναντι άλλων, όπως το Σισμανόγλειο, υπάρχουν εισηγήσεις για αναστολή της λειτουργίας κλινικών και συγχώνευσή τους με άλλες ομοειδείς για λίγες ημέρες προκειμένου να δοθούν άδειες στο προσωπικό», αναφέρει ο κ. Τσόλας.

Η ΠΑΣΟΝΟΠ με το ψήφισμά της θέτει ζήτημα εκσυγχρονισμού της κανονιστικού πλαισίου βάσει του οποίου στελεχώνονται τα τμήματα στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, αυτή τη στιγμή η στελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων γίνεται με βάση προεδρικό διάταγμα του 1986, που ορίζει ποσοστά προσωπικού ανά υπηρεσία (ιατρική, νοσηλευτική, διοικητική). Ο αριθμός των εργαζομένων υπολογίζεται με βάση τη συνολική δύναμη των κλινών, πολλαπλασιαζόμενη με συντελεστή που διαφοροποιείται για τα γενικά, ειδικά και ψυχιατρικά νοσοκομεία. Με λίγα λόγια, δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του ασθενούς, το τμήμα όπου νοσηλεύεται, την ειδικότητα κ.ά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή