Ανέφικτος ο στόχος μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο 75,24% στα τέλη του έτους

Ανέφικτος ο στόχος μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο 75,24% στα τέλη του έτους

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ανταγωνισμό να έχει ανακόψει τη δυναμική του τον Ιούνιο και τα ποσοστά των ιδιωτών προμηθευτών (14,47%) να δείχνουν ότι μόνο εκ θαύματος θα επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 75,24% στο τέλος του έτους, ξεκινάει αύριο η τρίτη κατά σειρά δημοπρασία για τη διάθεση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος από τη ΔΕΗ σε τρίτους (ΝΟΜΕ).

Για να επιτευχθεί ο στόχος του 75,24% στο τέλος του έτους –από 85,53% σήμερα– θα πρέπει μέσα στους πέντε μήνες που απομένουν να μετακινηθεί από τη ΔΕΗ προς την πλευρά των ιδιωτών το 10,29% των πελατών της, κάτι που κρίνεται απ’ όλες τις πλευρές ανέφικτο.

Το υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕ, διαβλέποντας την αδυναμία επίτευξης των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει, προετοιμάζουν γραμμή άμυνας έναντι των θεσμών που βάσει του μνημονίου θα απαιτήσουν την αναπροσαρμογή προς τα πάνω των δημοπρατούμενων ποσοτήτων για το 2018. Το υπουργείο και η ΡΑΕ εμφανίζονται να υιοθετούν το αίτημα της ΔΕΗ για εξαίρεση της υψηλής τάσης από τα μερίδια που πρέπει να χάσει η Επιχείρηση με ένα ισχυρό επιχείρημα που θεωρούν ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από τους θεσμούς. Το επιχείρημα αυτό, όπως μεταφέρεται αρμοδίως, λέει ότι η εμπειρία των τριών (μαζί με την αυριανή) μέχρι σήμερα δημοπρασιών έδειξε ότι δεν μετακινήθηκε ούτε ένας πελάτης από την υψηλή τάση, γιατί απλά κανένας ιδιώτης δεν διεκδίκησε αυτή την κατηγορία πελατών.

Η αποδοχή του σχετικού αιτήματος από τους θεσμούς καθιστά αυτομάτως εφικτό τον στόχο για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στο τέλος του 2017 αλλά και πιο ρεαλιστικούς τους στόχους για το 2018 και το 2019 και περιορίζει ταυτόχρονα σημαντικά τις απώλειες μεριδίων της ΔΕΗ από τους πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης, όπου και επικεντρώνεται ο ανταγωνισμός, ο οποίος εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Είναι γεγονός ότι οι ιδιώτες επενδυτές «χτυπούν» πελατολόγιο με υψηλά περιθώρια κέρδους, γι’ αυτό και στη μέση τάση συγκεντρώνουν μερίδιο πάνω από 30%, όταν το συνολικό μερίδιο των ιδιωτών κινείται στο 14,47%. Στην κατηγορία της μέσης τάσης κονταροχτυπιούνται και μεταξύ τους οι ιδιώτες προμηθευτές που έχουν ήδη προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις, με αποτέλεσμα τα περιθώρια περαιτέρω ανταγωνισμού να περιορίζονται σημαντικά ή να είναι υψηλού ρίσκου. Στοχευμένα απευθύνονται και στους πελάτες χαμηλής τάσης προκειμένου να αποφύγουν κακοπληρωτές, ενώ αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η μετακίνηση αυτής της κατηγορίας πελατών «πλαφονάρει» στο σημείο που και οι καταναλωτές νιώθουν ασφάλεια από τη χαλαρή πολιτική της ΔΕΗ στο θέμα των διακοπών ρεύματος για μη έγκαιρη εξόφληση του λογαριασμού.

O έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των ιδιωτών παρόχων αναμένεται να οδηγήσει την αυριανή δημοπρασία σε υψηλές τιμές παρά τη χαμηλή τιμή εκκίνησης των 32,05 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι των 37,37 των δύο προηγούμενων. Οι ιδιώτες προμηθευτές θα προσπαθήσουν μέσω της δημοπρασίας των 145 MWh/h να κατοχυρώσουν φθηνότερο ρεύμα από αυτό που αγοράζουν στη χονδρική, καθώς η Οριακή Τιμή διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να καλύψουν τη μέχρι σήμερα έκθεσή τους, καθώς έχουν προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις κυρίως στη μέση τάση αλλά και να ενισχύσουν περαιτέρω τα χαρτοφυλάκιά τους. Ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί στη δημοπρασία του Δεκεμβρίου όπου θα διατεθούν 200 MWh/h.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή