Ηλίας Μαγκλίνης ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Εθνική κατάντια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ​​ο επεισόδιο με τους Νίκο Ξυδάκη και Νίκο Φίλη στην πλατεία Συντάγματος κράτησε δεν κράτησε λίγα, ελάχιστα λεπτά. Αυτό τουλάχιστον λένε οι πληροφορίες μας. Επιπροσθέτως, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, φαίνεται πως με τη συνδρομή κάποιων ελαφρώς πιο νηφάλιων παρισταμένων διαδηλωτών, οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές προστατεύθηκαν από ορισμένους πιο θερμόαιμους. Η ένταση εκτονώθηκε γρήγορα, με άλλα λόγια, όμως το όλο επεισόδιο βάρυνε η φωτογράφιση.

Ηταν από εκείνες τις στιγμές όπου ο φωτογράφος βρέθηκε στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή και έδωσε διάρκεια σε ένα σύντομο, στιγμιαίο επεισόδιο μέσα από μια φωτογραφία με ενδιαφέρουσα σημειολογία.

Προς Θεού: δεν προσπαθώ να υποβιβάσω τη βαρύτητα του ίδιου του επεισοδίου. Ηταν, και παραμένει, μια εξαιρετικά δυσάρεστη στιγμή για όλους μας, όπως πολύ δυσάρεστη και ενοχλητική είναι κάθε εικόνα μεμονωμένων ανθρώπων που δέχονται επίθεση από ένα οργισμένο πλήθος. Δυσάρεστη, ενοχλητική και στενάχωρη.

Εχουν ήδη γραφεί σχόλια και αναλύσεις πάνω στην επιλογή των δύο βουλευτών να παραστούν στη συγκεκριμένη συγκέντρωση, επιλογή που ίσως να ήταν προϊόν αμετροέπειας, καθώς επίσης ενός άγονου πείσματος να πιστεύουν ότι ακόμα βρίσκονται στο πλευρό των λεγόμενων αδύναμων. Προσοχή όμως: αμετροέπεια δεν σημαίνει διόλου αφαίρεση του δικαιώματος συμμετοχής σε μια δημόσια εκδήλωση, πόσο δε μάλλον να εκδιωχθείς από αυτή υπό την απειλή της ωμής βίας. Αλλά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αυτά τα λεπτά ζητήματα έχουν καταντήσει ψιλά γράμματα.

Εκεί όμως που θα ήθελα να σταθώ, και ενδεχομένως να μην ειπώθηκαν πολλά πάνω σε αυτή την πτυχή, είναι στη σημασία της φωτογραφίας: οι δύο άνδρες αποχωρούν με έκδηλα τα σημάδια της κακοπάθειας στα ρούχα τους, με μια έκφραση θλίψης, θυμού και απογοήτευσης, ενώ πίσω και ολόγυρά τους, νεαρά άτομα μορφάζουν και χειρονομούν προς το μέρος τους. Κάποια δείχνουν να γελούν και να χωρατεύουν, σε κάποια άλλα από αυτά είναι ολοφάνερο τι σημαίνει η χειρονομία τους: είναι αυτή του διωγμού, ότι είσαι ανεπιθύμητος.

Πίσω απ’ όλους, στο φόντο, ορθώνεται το ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι δύο βουλευτές μοιάζουν να το αφήνουν πίσω τους, να απομακρύνονται από αυτό με κατήφεια. Σα να το αφήνουν στο έλεος του όχλου.

Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει βαρύτατο μερίδιο ευθύνης στην απαξίωση του κοινοβουλευτισμού και στην ανοχή ή και, ενίοτε, καλλιέργεια της νοοτροπίας του λιντσαρίσματος αλλά μην αρχίσουμε τα «ναι μεν αλλά» ακόμα μία φορά. Η συγκεκριμένη φωτογραφία, που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, με τη βασανιστική διάρκεια που προτείνει, είναι το τεκμήριο μιας συλλογικής, εθνικής κατάντιας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ