Η Κόκκινη Καστανιά του παραθρησκευτικού φετιχισμού

Η Κόκκινη Καστανιά του παραθρησκευτικού φετιχισμού

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί μετά την κατεσπευσμένη αγιοκατάταξη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Παϊσίου του Αγιορείτου να δικαιώθηκαν όσοι τον ειδωλολάτρευαν όταν ακόμα ζούσε, οι τιμές όμως που του αποδίδονται πια από την εκκλησιαστική ηγεσία και από μεγάλο τμήμα του πληρώματος κάθε άλλο παρά ίσια πάνε. Είναι τόσο στραβός ο δρόμος της «ευλάβειας» και τόσο απίστευτες (στα όρια της αυτογελοιογράφησης) οι εκδηλώσεις της «πίστης», ώστε να μην είναι ποτέ κανείς σίγουρος αν ακούει αυθεντικές ειδήσεις ή πέφτει θύμα τρολαρίσματος.

Ιδού λοιπόν, μετά τις σαγιονάρες του αγίου, τον σκούφο και τα γυαλιά του, το ιδιοχείρως ευλογημένο κάστανο, που εκτέθηκε στον ναό του Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο. Παραθρησκευτικός φετιχισμός. Κατά την επίσημη ανακοίνωση, το κάστανο «είχε δοθεί μαζί με άλλα ως ευλογία σε ομάδα φοιτητών από τον όσιο Παΐσιο τον Οκτώβριο του 1990. Ουδέποτε είχε δημιουργηθεί έως σήμερα κανένα ζήτημα, παρότι πολλοί άνθρωποι το έχουν δει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν. Αλλωστε, το μνημονεύει και ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Αιτωλίας και

Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς σε παλαιότερο πόνημά του για τον όσιο Παΐσιο. Στη διάρκεια της αγρυπνίας, πολλοί άνθρωποι, που γνώριζαν την ύπαρξη του κάστανου, αναζήτησαν να το δουν. Ετσι αυτό εκτέθηκε στο τέλος του εσπερινού, με σκοπό να δουν οι άνθρωποι ότι παρέμενε αναλλοίωτο, με τον καρπό του να “ακούγεται”». Η φράση «είχε δοθεί μαζί με άλλα» ας διαβαστεί σαν προφητεία: δεν θ’ αργήσουν να εμφανιστούν και σε άλλες πόλεις αγιασμένα κάστανα, και σκούφοι βέβαια, και σαγιονάρες. Είναι παρατηρημένο άλλωστε από πολύ παλιά: σε καιρούς βαθιάς κρίσης και γενικευμένου αισθήματος ανασφάλειας, κυρίαρχη θρησκεία αναδεικνύεται ο ανορθολογισμός στην πιο ακραία μορφή του, όπως κι αν ονομάζει τα είδωλα που προσκυνά.

Ο όσιος Παΐσιος είναι ο κατεξοχήν άγιος των πρωτοσέλιδων, ένας δικός μας Νοστράδαμος. Είναι επίσης ένας τυπικά εθνικιστής άγιος, αφού λέει αυτά που θέλουν ν’ ακούσουν τόσοι και τόσοι: τα Σκόπια θα γίνουν σκορποχώρι, η Τουρκία θα βουλιάξει κ.ο.κ. Αλλά βέβαια, εφόσον «ο ίδιος ο Θεός είναι Ελληνας», όπως κατ’ επανάληψη τον πολιτογράφησαν κορυφαίοι της πολιτείας και της Εκκλησίας, τι άλλο παρά πρόμαχος του ελληνοχριστιανισμού θα μπορούσε να είναι ένας ταπεινός υπηρέτης του ελληνικής καταγωγής; Οικουμενικός; Οι φήμες πάντως ότι εντοπίστηκε η Κόκκινη Μηλιά αλλαγμένη σε Κόκκινη Καστανιά δεν επιβεβαιώθηκαν ακόμα. Ας παρακολουθούμε τα βουερά «λαϊκά» πρωτοσέλιδα. Και τη σιωπηλή αρχιιεραρχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή