Την άμεση σύλληψη του Γκιουλέν ζητά ο Κουρτουλμούς

Την άμεση σύλληψη του Γκιουλέν ζητά ο Κουρτουλμούς

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ πρέπει να συλλάβουν άμεσα τον ιεροκήρυκα Φετουλλάχ Γκιουλέν, δήλωσε ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

«Ο τρομοκράτης που οδήγησε στο θάνατο πολλούς ανθρώπους και προσπάθησε ν’ ανατρέψει τη δημοκρατία στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, ζει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ σαν να μη συμβαίνει τίποτα», δήλωσε ο Κουρτουλμούς σε συνέντευξη τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ παράλληλα διεξάγονταν υπουργικό συμβούλιο.

«Ο Γκιουλέν δίνει συνεντεύξεις σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίου βεληνεκούς και έτσι προσπαθεί να ενισχύσει την αφοσίωση των οπαδών του στην οργάνωση», προσέθεσε ο Κουρτουλμούς.

Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία συμμαχίας στο ΝΑΤΟ αλλά και στρατηγικές συμμαχίες στη Μέση Ανατολή. Οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών έχουν έντονη ιστορία δήλωσε.

«Εν ονόματι της συμμαχίας και της φιλίας ο άνθρωπος αυτός πρέπει να προσαχθεί και να συλληφθεί αμέσως» ανέφερε ο Κουρτουλμούς. «Είναι απαράδεκτο ο επικεφαλής μιας αιματηρής, δολοφονικής οργάνωσης να συνεχίζει τις απειλές του προς την Τουρκία, από τις ΗΠΑ» προσέθεσε.

Ο Γκιουλέν κατηγορείται για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2015 όπου σκοτώθηκαν περίπου 250 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 2.200.

Η Άγκυρα ακόμη κατηγορεί τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα ότι προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση μέσω της διείσδυσης σε κρατικές υπηρεσίες ιδίως δε στο στρατό, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

Πάνω από 111.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί για διασυνδέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν ενώ άλλοι 32.180  τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Αν σκεφτείτε ότι υπάρχουν περίπου 3,5 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι στην Τουρκία, ο αριθμός των απολυμένων αντιστοιχεί στο 3,5% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε ο Κουρτουλμούς.

Μια θεμελιώδης πτυχή του αγώνα κατά του δικτύου Γκιουλέν  είναι η καταστροφή των οικονομικών πόρων της οργάνωσης που διαθέτει μεγάλες χρηματοδοτικά μέσα, ανέφερε.

«Ως εκ τούτου, 966 εταιρείες που συνδέονται με την οργάνωση κατασχέθηκαν», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή