Πώς εκτυλίχθηκαν τα επεισόδια στην Ερμού

Πώς εκτυλίχθηκαν τα επεισόδια στην Ερμού

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επεισόδια που ακολούθησαν την απόρριψη, χθες, του αιτήματος αποφυλάκισης της Ηριάννας Β.Λ. από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, εκτυλίχθηκαν σε δύο φάσεις. Το διάστημα μεταξύ 6 και 7 μ.μ., περίπου 50 με 100 άτομα που βρίσκονταν εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας, αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν την απόφαση της έδρας βγήκαν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων, ενώ προκάλεσαν φθορές σε ένα εμπορικό κατάστημα και μία τράπεζα. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Αλεξάνδρας διεκόπη. Αμέσως μετά, οι αλληλέγγυοι – υποστηρικτές της 29χρονης έστριψαν αριστερά στην οδό Ιπποκράτους και στο ύψος της οδού Καλλιδρομίου επιτέθηκαν με πέτρες στους αστυνομικούς του Α.Τ. Εξαρχείων. Δίχως να καταδιωχθούν κινήθηκαν προς την πλατεία Εξαρχείων έχοντας δώσει ένα ηχηρό και απολύτως σαφές μήνυμα των προθέσεών τους για τη συνέχεια. Λίγα λεπτά αργότερα, στο Athens Indymedia αναρτήθηκε κείμενο που καλούσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 μ.μ. στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Στην κινητοποίηση υπολογίζεται ότι πήραν μέρος πάνω από 500 άτομα, κυρίως από τον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο. Λίγο μετά τις 10 μ.μ., οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία κατά μήκος των οδών Αθηνάς, Βορέου και Κολοκοτρώνη, φωνάζοντας και γράφοντας στους τοίχους συνθήματα υπέρ της Ηριάννας Β.Λ. και κατά της Δικαιοσύνης και της αστυνομίας. Στο ύψος της πλατείας Καπνικαρέας περίπου 150 – 200 άτομα που μετείχαν στην κινητοποίηση κινήθηκαν στον πεζόδρομο της οδού Ερμού και άρχισαν να σπάνε βιτρίνες καταστημάτων, χρησιμοποιώντας πέτρες, σφυριά και άλλα αντικείμενα που είχαν μαζί τους. Εδρασαν ανενόχλητοι για περίπου πέντε λεπτά και κατάφεραν να φτάσουν στο ύψος –σχεδόν– της πλατείας Συντάγματος. Τελικά, απωθήθηκαν από διμοιρία των ΜΑΤ, που ήταν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Νίκης.

Οι κουκουλοφόροι πέταξαν φωτοβολίδες και καπνογόνα στους αστυνομικούς, οι οποίοι τους απώθησαν με δακρυγόνα. Στο πέρασμά τους, οι αντιεξουσιαστές προκάλεσαν καταστροφές σε πάνω από 60 καταστήματα, 3 σταθμευμένα αυτοκίνητα και 4 ΑΤΜ τραπεζών. Από την ευρύτερη περιοχή των επεισοδίων προσήχθησαν 14 άτομα, που όμως δεν είχαν σχέση με τους βανδαλισμούς. Αφέθηκαν ελεύθεροι πλην ενός, που συνελήφθη για κατοχή μικροποσότητας χασίς. «Πρέπει να γίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση πως κάθε ώρα, κάθε μέρα που η Ηριάννα και ο Περικλής βρίσκονται φυλακή θα είναι ημέρα ασύμμετρου κόστους». Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε κείμενο με υπογραφή «συμμετέχοντες/χουσες στα γεγονότα της Ερμού», που αναρτήθηκε στο Athens Indymedia.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή