Γ. Καμίνης: Να αλλάξει η νομοθεσία, για να περιοριστεί η ανομία

Γ. Καμίνης: Να αλλάξει η νομοθεσία, για να περιοριστεί η ανομία

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εξω από οποιονδήποτε κανόνα δημοκρατίας» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τους βανδαλισμούς που συνέβησαν στο κέντρο της πόλης με στόχο πολλά καταστήματα στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας, την Ερμού, και κυρίως τον τρόπο που «αντιμετωπίστηκαν» από την αστυνομία.

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να προβεί σε μια γενναία κίνηση και να αλλάξει τη νομοθεσία όσον αφορά τους βανδαλισμούς, καθώς, όπως σημείωσε, «γίνονται κάποιες προσαγωγές και σε λίγες ώρες όλοι αφήνονται ελεύθεροι. Πρέπει να υπάρξουν προφυλακίσεις», τόνισε, προσθέτοντας ότι μόνο τότε θα σταματήσει η ανομία.

Ο δήμαρχος της πόλης χθες το πρωί βρέθηκε στην Ερμού προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση και να μιλήσει με τους καταστηματάρχες. Οπως δήλωσε, 67 καταστήματα έχουν μικρές ή μεγάλες ζημιές στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, ενώ σε κάποια σημεία έχουν σπάσει μάρμαρα. Παρόλο που τα συνεργεία του δήμου τα ξημερώματα καθάρισαν τα γυαλιά από τον πεζόδρομο και βοήθησαν στην αποκατάσταση των ζημιών όπου αυτό ήταν δυνατό, η εικόνα του κέντρου της Αθήνας ήταν απογοητευτική. Οι ιδιοκτήτες αλλά και οι εργαζόμενοι είναι οργισμένοι. «Δεν καταλαβαίνω, τι σχέση έχω εγώ που προσπαθώ να δουλέψω με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, λάθος ή σωστές», τονίζει ιδιοκτήτης καταστήματος που μετράει πολλές δεκαετίες στην Ερμού.

«Τα δύο τελευταία χρόνια η εμπορική κίνηση στο κέντρο της πόλης σημειώνει αύξηση, όπως λένε οι ίδιοι οι καταστηματάρχες – και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Γιατί αυτό θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της κατάστασης στο κέντρο της πόλης και δεν πρέπει να ανακοπεί», τονίζει ο κ. Καμίνης μιλώντας στην «Κ».

Αιτία της αύξησης της εμπορικής κίνησης είναι φυσικά η άνοδος της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα, στο κέντρο της πόλης, η οποία επιτεύχθηκε με μεγάλο κόπο. Η ανάδειξη της Αθήνας σε αυτόνομο τουριστικό προορισμό δίνει ζωή και έσοδα στην πόλη και δεν πρέπει να σταματήσει. «Δεν επιτρέπουν στον εμπορικό κόσμο και στην Αθήνα να πάρουν μια ανάσα επιτέλους, την οποία έχουμε τόσο ανάγκη», λέει οργισμένος ο Γιώργος Καμίνης και συμπληρώνει:

«Πηγαίνουν οι καταστηματάρχες να ανοίξουν τα μαγαζιά τους την Κυριακή και δεν τους αφήνουν. Και μετά έρχονται τη νύχτα και τους τα σπάνε. Αυτό σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα είναι ανεπίτρεπτο». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα επεισόδια την Κυριακή με τους κουκουλοφόρους, που τραυμάτισαν τουρίστα επειδή ψώνιζε, με τους βανδαλισμούς που έγιναν στα καταστήματα το βράδυ της Δευτέρας είναι συγκοινωνούντα δοχεία, οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Οσον αφορά τις ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν, ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία όλων για την Αθήνα.

«Η ανοχή εξαντλείται»

«Η Αθήνα δεν μπορεί να παραμείνει για πολύ ακόμη ανοχύρωτη πόλη», τόνισε σε δηλώσεις του χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, προσθέτοντας ότι «η ανοχή των Αθηναίων, κατοίκων και επαγγελματιών, στα φαινόμενα διάλυσης του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της πόλης μας, εξαντλείται». Ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για πολιτικά πρόσωπα που ανέχονται αυτού του είδους τις παραβατικές συμπεριφορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης αύριο αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Ενεργών Πολιτών «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά», προκειμένου να παρουσιάσει την έναρξη των δραστηριοτήτων του ομίλου που πρόσφατα συστάθηκε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Διασφάλιση της τάξης ζητούν οι έμποροι

«Πάνω σε ακυβέρνητο καράβι βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, ο οποίος σε δήλωσή του κάνει «έκκληση να εφαρμοστεί ο νόμος και να αποκατασταθεί άμεσα το αίσθημα της ασφάλειας και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, απομονώνοντας ακραίες πρακτικές και συμπεριφορές απ’ όπου κι αν προέρχονται». Να διασφαλίσει την τάξη στο κέντρο της πρωτεύουσας κάλεσε την πολιτεία και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ζητώντας παράλληλα από τους «διαμαρτυρόμενους» να επιδείξουν «κοινωνική συνείδηση». Ο κ. Κορκίδης χαρακτήρισε την εικόνα των καταστημάτων της Ερμού «αποκαρδιωτική» και η ΕΣΕΕ με χθεσινή επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία ζητεί την ενεργοποίηση του νόμου 3756/2009 και την εφαρμογή του άρθρου 46 για την αποζημίωση των καταστηματαρχών της Ερμού. Την ενεργοποίηση του νόμου, που προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που υφίστανται ζημιές κατά τη διάρκεια επεισοδίων, ζητεί και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το οποίο ανακοίνωσε τη συγκρότηση συνεργείων για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις. Οπως τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, «ο επιχειρηματικός κόσμος καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή βίας και εκφράζει την αγανάκτησή του για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν και έπληξαν για πολλοστή φορά το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας και μάλιστα τέτοιας μεγάλης έντασης. Παράλληλα ζητούμε και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την ενίσχυση των μέτρων διασφάλισης της δημόσιας τάξης, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια νέα περιστατικά στο πολύπαθο εμπορικό κέντρο της Αθήνας», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή