Μετωπική σύγκρουση με φόντο την Υγεία

Μετωπική σύγκρουση με φόντο την Υγεία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έντονα εχθρικό κλίμα για τις προηγούμενες κυβερνήσεις εκ μέρους των βουλευτών της συγκυβερνώσας σημερινής πλειοψηφίας, με επίκεντρο τα ζητήματα του χώρου της Υγείας και αιχμή την περίπτωση του «Ερρίκος Ντυνάν», εξελίχθηκε και η νέα χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Προσκεκλημένος μάρτυρας, ως πρώην υπουργός Υγείας, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος.

«Είστε κατηγορούμενος», είπε κάποια στιγμή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Παπαδόπουλος σε έντονο ύφος απευθυνόμενος στον μάρτυρα, ενδεικτικό των διαθέσεων της πλειοψηφίας. Εντονότατα ενοχλημένος ο κ. Λοβέρδος αντέστρεψε την κατηγορία και είπε πως κατηγορούμενοι είναι οι βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας, οι οποίοι –όπως υποστήριξε– έχουν σχεδόν προκατασκευασμένο πόρισμα. Μάλιστα, με αφορμή πολλά σχόλια επί των απαντήσεων που έδινε ως μάρτυς από πλευράς του προέδρου της Επιτροπής Αντ. Μπαλωμενάκη, ο κ. Λοβέρδος τον χαρακτήρισε «ενορχηστρωτή» των όσων αρνητικών διαδραματίζονται.

Η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση που άρχισε λίγο μετά το μεσημέρι και συνεχιζόταν ώς και μετά τις 7 μ.μ., ήταν ηλεκτρισμένη καθ’ όλη τη διάρκειά της. Πρόγευση των όσων θα ακολουθούσαν, αποτέλεσε η ένταση που προκλήθηκε με την έναρξη της συνεδρίασης, όταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος κατέθεσε μια «λίστα» με πολιτικά ονόματα που φέρονται εμπλεκόμενα στην καταγγελθείσα υπόθεση της παροχής δωρεάν νοσηλίων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Η κίνηση αυτή, η οποία φαίνεται πως έγινε για να μεταφερθεί η συζήτηση και στην Επιτροπή Θεσμών, ώστε να ελεγχθούν τα «πόθεν έσχες» των εμπλεκομένων (οι «δωρεές», ακόμα και σε επίπεδο νοσηλίων πρέπει να δηλώνονται από τους υπόχρεους) προκάλεσε αντιδράσεις: τόσο για το πώς συντάχθηκε η συγκεκριμένη λίστα όσο και με την προβολή του επιχειρήματος ότι τεχνητά επιχειρείται από τη συμπολίτευση η συντήρηση του επικριτικού για πολιτικούς της αντιπάλους κλίματος.

Αλλη αιτία μεγάλης έντασης ήταν η επιλογή του κ. Σπ. Λάππα να επικαλεστεί Εκθεση του κ. Γ. Σούρλα, ως γ.γ. Διαφάνειας, προκειμένου να υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι ο μάρτυς, ως υπουργός Υγείας, την έθεσε στο αρχείο, αν και θα έπρεπε να την εξετάσει, καθώς αφορούσε σκάνδαλα δωροδοκίας στον χώρο της Υγείας. Από την εξέλιξη της συζήτησης και εν μέσω εντάσεων, φάνηκε ότι όχι μόνο ο κ. Λοβέρδος δεν την «αρχειοθέτησε», αλλά και πως ο κ. Σούρλας είχε στείλει την επίμαχη Εκθεση στον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της αύριο Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή