Φιάσκο Τραμπ στη Γερουσία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρούδες αποδείχθηκαν οι ελπίδες του Ντόναλντ Τραμπ να περάσει την πρώτη σημαντική νομοθετική αλλαγή της θητείας του από το Κογκρέσο, έξι μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας. Το νομοσχέδιο για την ανάκληση και την αντικατάσταση της μεταρρύθμισης Ομπάμα στον τομέα της ασφάλισης υγείας (Obamacare) μπήκε στο συρτάρι, καθώς άλλοι δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους, ανεβάζοντας στους τέσσερις τον αριθμό των «ανταρτών».

Δεδομένου ότι όλοι οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές τάσσονται εναντίον του νομοσχεδίου, η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών μπορούσε να ελπίζει μόνο σε 48, το πολύ, ψήφους σε σύνολο 100, γεγονός που σήμανε το άδοξο τέλος της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

«Δυστυχώς, είναι πλέον φανερό ότι η προσπάθεια ανάκλησης και αντικατάστασης του αποτυχημένου Obamacare δεν υπήρξε επιτυχής», υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ. Το νομοσχέδιο, που έφερε τη σφραγίδα του, φιλοδοξούσε να συγκεράσει τις αντικρουόμενες απόψεις μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών, που φοβούνταν ότι θα μειωθεί σοβαρά ο αριθμός των πολιτών με πρόσβαση στην ασφάλιση υγείας, και δημοσιονομικών «ιεράκων», που έκριναν ότι το νομοσχέδιο δεν ήταν όσο «τολμηρό» θα ήθελαν στην αποδόμηση του Obamacare.

Εμφανώς ενοχλημένος από την εξέλιξη, ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε νωρίς το πρωί με μήνυμά του στο Twitter: «Μας απογοήτευσαν όλοι οι Δημοκρατικοί και λίγοι Ρεπουμπλικανοί… Θα επιστρέψουμε!». Πράγματι, «επέστρεψε» ο ίδιος στο Twitter με νέο του μήνυμα, όπου καλούσε τους Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας να ψηφίσουν νομοσχέδιο το οποίο θα αρκείται να ακυρώσει το Obamacare, αφήνοντας σε δεύτερο χρόνο την προώθηση του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα που θα την αντικαταστήσει.

Στο πλευρό του προέδρου Τραμπ τάχθηκε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, τονίζοντας ότι «η αδράνεια δεν είναι επιλογή και το Κογκρέσο οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του». Ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις, ο Μιτς Μακόνελ δήλωσε ότι θα προωθήσει στη Γερουσία νομοσχέδιο που απλώς θα αναιρεί το Obamacare ύστερα από μεταβατική περίοδο δύο ετών.

Ωστόσο, και αυτός ο ελιγμός φαίνεται καταδικασμένος σε αποτυχία: τουλάχιστον τρεις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν παρόμοιο νομοσχέδιο, αν δεν συνοδεύεται από την εναλλακτική λύση που θα αντικαταστήσει το Obamacare.

Το φιάσκο των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία βύθισε το δολάριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα μηνών. Επενδυτές και αναλυτές βλέπουν πλέον με μεγαλύτερη δυσπιστία τις υποσχέσεις της κυβέρνησης Τραμπ για ριζικές αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, με σοβαρή μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων και παράλληλη μείωση των κρατικών δαπανών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή