Παρενόχληση του Σινούκ με Παυλόπουλο

Παρενόχληση του Σινούκ με Παυλόπουλο

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουρκική παρενόχληση μέσω ασυρμάτου δέχθηκαν τα ελικόπτερα τύπου Σινούκ και Χιούι, που μετέφεραν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τη συνοδεία του από τη Ρόδο στη Σύμη, στο Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και στη Χίο. Ο κ. Παυλόπουλος, συνοδεία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, διανυκτέρευσε χθες στη Χίο και σήμερα θα επισκεφθεί τη νησίδα Παναγιά του συμπλέγματος των Οινουσσών, τη Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι, κατά τη διάρκεια της πτήσης των Σινούκ, οι Τούρκοι μετέδιδαν μηνύματα σχετικά με «αποστρατιωτικοποιημένη» περιοχή, στην οποία τα συγκεκριμένα ελικόπτερα δεν επιτρέπεται να πετούν. Κατά την πάγια τακτική που ακολουθούν οι χειριστές των ελληνικών μαχητικών και στρατιωτικών ελικοπτέρων που κινούνται στα Δωδεκάνησα, δεν υπήρξε καμία απάντηση στις τουρκικές κλήσεις. Αν και παρόμοια περιστατικά δεν είναι σπάνια για τους χειριστές των στρατιωτικών ελικοπτέρων, τα χθεσινά τουρκικά μηνύματα εκλαμβάνονται και ως έμμεση απάντηση σε όσα διεμήνυσε χθες από τα Δωδεκάνησα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες περί ανάλογης παρενόχλησης και του κυβερνητικού αεροσκάφους Εμπραέρ που μετέφερε τον κ. Παυλόπουλο από την Ελευσίνα στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Σύμφωνα με αυτές, από τη στιγμή που το αεροσκάφος (ανήκει και λειτουργεί με ευθύνη της Πολεμικής Αεροπορίας) άρχισε να πετάει πάνω από την περιοχή των Δωδεκανήσων, έλαβε ανάλογα μηνύματα από τους Τούρκους. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες διαψεύδονται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σημειώνεται ότι χθες, βορειότερα από την περιοχή, σημειώθηκε και μία εμπλοκή ανάμεσα σε τουρκικά και ελληνικά F-16.

Στις χθεσινές ομιλίες του προς τις φρουρές των εθνοφυλάκων στα συγκεκριμένα νησιά, ο κ. Παυλόπουλος συνέδεσε άμεσα την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επισήμανε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, τονίζοντας ότι, εφόσον η Αγκυρα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, τότε «ο δρόμος είναι ανοικτός». Απευθυνόμενος στους εθνοφύλακες που τον υποδέχθηκαν στα φυλάκια των νησιών, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι φυλάσσουν «ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα». Πρόσθεσε πως «στην περιοχή που βρισκόμαστε, σε ολόκληρο το Αιγαίο, είναι από τη μια πλευρά η Συνθήκη της Λωζάννης και από την άλλη η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, η οποία αφορά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στον εθνικό μας κορμό. Αυτά τα δύο στοιχεία της διεθνούς νομιμότητας, Συνθήκη της Λωζάννης και Συνθήκη των Παρισίων του 1947, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι η θεσμική βάση που οριοθετεί τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, τα οποία εσείς φυλάσσετε ως ελληνικός, αλλά και ευρωπαϊκός στρατός».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπλήρωσε πως, βάσει αυτών των διεθνών Συνθηκών, γίνεται σαφές ότι «δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες”». Επί τούτου, παρέπεμψε και στη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, στην οποία, όπως είπε, δεν γίνεται καμία διάκριση και τονίζεται ότι στην Ελλάδα παραχωρούνται «τα Δωδεκάνησα και οι παρακείμενες νησίδες».

Η επόμενη ημέρα μετά το Κραν-Μοντανά

Τα επόμενα βήματα, μετά την αποτυχία επίτευξης λύσης στο Κραν-Μοντανά, αναζήτησαν χθες η ελληνοκυπριακή ηγεσία και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε, επίσης, με τον Κύπριο ομόλογό του Ι. Κασουλίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄.

Στο Εθνικό Συμβούλιο ετέθησαν επί τάπητος όχι μόνο τα αποτελέσματα που παρήχθησαν στο Κραν-Μοντανά, αλλά και οι πρόσφατες εξελίξεις στο ενεργειακό. Η Αθήνα και η Λευκωσία αντιμετωπίζουν θετικά την προσέγγιση που είχε στο Κραν-Μοντανά ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες σχετικά με την ανάγκη κατάργησης των παρεμβατικών δικαιωμάτων και του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. Ο κ. Αναστασιάδης χθες είχε και εικοσάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ για το Κυπριακό. Αν και από την κυπριακή κυβέρνηση δεν έγινε κάποιο σχετικό σχόλιο, είναι σαφές ότι το γερμανικό ενδιαφέρον αφορά και τις τελευταίες εξελίξεις στο επίπεδο των ενεργειακών εξελίξεων.

Από την τουρκική πλευρά παραμένουν οι υψηλοί τόνοι για τις γεωτρήσεις. Χθες, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά, στέλνοντας πλοίο με στόχο να κάνει γεώτρηση στη Μεσόγειο, δυναμίτισε την προσπάθεια λύσης». Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Γιλντιρίμ θα μεταβεί αύριο στα Κατεχόμενα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί.

Χθες, στην Κύπρο είχε επαφές με την τουρκοκυπριακή ηγεσία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Από εκεί, επανέλαβε τις κατηγορίες του εναντίον της Λευκωσίας για μονομερείς ενέργειες στο ζήτημα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή