Στο επίκεντρο η βία στα γήπεδα

Στο επίκεντρο η βία στα γήπεδα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «άμεση συγκρότηση ομάδας εργασίας, η οποία θα δημιουργήσει τον οδικό χάρτη των δράσεων για ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο το συντομότερο δυνατό», αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης, με εκπροσώπους της UEFA, παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων τμημάτων της αστυνομίας και του αθλητικού εισαγγελέα, Κ. Σιμιτζόγλου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης του ποινικού πλαισίου για αδικήματα αθλητικής βίας, με προτεραιότητα την επιτάχυνση των διαδικασιών, κάτι που είχε τεθεί από την πλευρά του κ. Βασιλειάδη προς την τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, πριν από έναν μήνα.

Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκε η ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της συνθήκης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα θέματα ασφαλείας των ποδοσφαιρικών αγώνων, που υπέγραψε η Ελλάδα στις 3 Ιουλίου 2016, καθώς και συνολικά το νέο πλαίσιο για θέματα ασφαλείας που θα πρέπει να σχεδιαστεί για την πάταξη της βίας στα ελληνικά γήπεδα.

Από την πλευρά της UEFA τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των διατάξεων που υπάρχουν στον «νόμο Κοντονή» και δίνουν τη δυνατότητα στον εκάστοτε υφυπουργό Αθλητισμού «για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων και συμπεριφορών, να απαγορεύει προσωρινά, για μία ή περισσότερες αγωνιστικές, τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων ή να διακόπτει οριστικά πρωταθλήματα ή άλλες διοργανώσεις, με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται έπειτα από γνώμη της ΔΕΑΒ, καθώς και της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας».

Οι FIFA και UEFA θεωρούν ότι η ανωτέρω διάταξη του νόμου είναι καταχρηστική και αντιπροτείνουν άλλα μέτρα όπως η απαγόρευση μετακίνησης φιλοξενούμενων οπαδών, η μη έκδοση εισιτηρίων για τη θύρα που φιλοξενεί του φανατικούς οπαδούς, ή ακόμα και τη διεξαγωγή αγώνα χωρίς θεατές.

Aπό την πλευρά του, ο κ. Βασιλειάδης δεν έχει δείξει ιδιαίτερα πρόθυμος να εφαρμόσει τις συγκεκριμένες διατάξεις, κάτι που έχει φανεί από τη μη επιβολή προστίμων στις ΠΑΕ, των οποίων οι οπαδοί έχουν δημιουργήσει επεισόδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή