«Δεν αρκεί μια έκδοση κρατικού ομολόγου»

«Δεν αρκεί μια έκδοση κρατικού ομολόγου»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει την παραμικρή υπόνοια ότι θα κάνει πίσω στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις με αφορμή την έξοδο στις αγορές.

Εξάλλου, δεν φθάνει μια κρατική έκδοση δημοσίου χρέους για να εξέλθει η Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά θα απαιτηθούν μία σειρά από επιτυχημένες πωλήσεις ομολόγων και η δημιουργία ενός σημαντικού «μαξιλαριού» ρευστότητας.

Αυτό δήλωσαν τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, τονίζοντας ακόμη ότι «είναι σημαντικό ποιοι θα αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα». «Για να θεωρηθεί επιτυχημένη μια νέα πώληση, θα πρέπει να προσελκύσει κυρίως ξένα κεφάλαια, με μικρή συμμετοχή από τις ελληνικές τράπεζες», σημείωσε ένας αξιωματούχος.

Ακόμα και αν η έκδοση ομολόγων ολοκληρωθεί με επιτυχία όσον αφορά τις αποδόσεις και το ενδιαφέρον των επενδυτών, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τονίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να χαλαρώσει, γιατί ένα μέρος των χρημάτων που θα αντληθεί πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν σημαντικά «μαξιλάρια» ρευστότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει πως η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει στην άκρη 9 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους πρώτους 10 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Ενα μέρος των χρημάτων αναμένεται να βρεθεί από εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια από το υφιστάμενο πρόγραμμα. Αλλά ένα άλλο μέρος του «μαξιλαριού» θα προέλθει και από πόρους που θα αντληθούν από τις αγορές, σημείωσαν δύο αξιωματούχοι.

Για να επιτύχει τον στόχο για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές περισσότερες από μία φορά ώς τον Αύγουστο του 2018 και με εκδόσεις διαφορετικών και μεγαλύτερων ωριμάνσεων, τόνισαν οι αξιωματούχοι.

Εν τω μεταξύ, με ήπιο τρόπο υποδέχθηκε χθες η δευτερογενής αγορά των ομολόγων την προσωρινή αναβολή έκδοσης του 5ετούς ομολόγου από την κυβέρνηση μέχρι να δημοσιοποιήσει το ΔΝΤ την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Η υποχώρηση της απόδοσης του 2ετούς κρατικού ομολόγου σε νέα χαμηλά από τον  Ιανουάριο του 2010 συνεχίστηκε, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συναλλαγές αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ στην εγχώρια ηλεκτρονική πλατφόρμα (ΗΔΑΤ). Ειδικότερα, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου διολίσθησε στο 3,33% από 3,35% της προχθεσινής μέρας, με την τιμή να ανέρχεται στα 102,35 λεπτά του ευρώ από 102,33 λεπτά της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ενισχύθηκε οριακά στο 5,18% από 5,17% της προηγούμενης μέρας και τη χθεσινή τιμή να αποτυπώνεται στα 89,85 λεπτά του ευρώ έναντι 89,90 λεπτών της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας. Το strip των 20 ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2012 διαμορφώθηκε στα 80,00 λεπτά του ευρώ και το spread του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στις 461 μονάδες βάσης, σημειώνοντας οριακή άνοδο έναντι της προηγούμενης συνεδρίασης που είχε ανέλθει στις 460 μονάδες βάσης.

Στα εγχώρια εταιρικά ομόλογα σημειώθηκαν οι εξής τιμές και αποδόσεις: για το ομόλογο του ΟΠΑΠ η τιμή ανήλθε στα 101,40 λεπτά του ευρώ με την απόδοση στο 3,17%, για το ομόλογο του Μυτιληναίου είχε τιμή στα 100,25 λεπτά και απόδοση στο 3,05%.

Η τιμή του ομολόγου της Sunlight διαμορφώθηκε στα 100,55 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να ανέρχεται στο 4,13% και η τιμή της Housemarket (Fourlis) διαμορφώνεται στα 101,81 λεπτά του ευρώ με την απόδοση στο 4,52%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή