Ξηρασία πλήττει την ανθοφορία στην Ιταλία

Ξηρασία πλήττει την ανθοφορία στην Ιταλία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνήθως η κοιλάδα του Καστελούτσιο στην κεντρική Ιταλία είναι απόλαυση για το βλέμμα με τα κόκκινα, κίτρινα και μπλε λουλούδια να δημιουργούν ένα πολύτιμο χαλί. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά στην κοιλάδα που κλυδωνίστηκε από σειρά σεισμών, καθώς η ξηρασία δεν έχει επιτρέψει την ανθοφορία της. Βέβαια, από τόπο σε τόπο μπορεί ο θεατής να απολαύσει τις παπαρούνες και τους νάρκισσους, αλλά η αλήθεια είναι ότι η τρομακτική ζέστη έχει κάνει το κακό της. Τα χρώματα φαντάζουν θαμπά, καθώς τα ρημαγμένα φυτά ξεπηδούν από τη γη. Οπως επισημαίνει ο Ιταλός τουρίστας Αντρέα Νούλι, η κατάσταση αυτή είναι αποκαρδιωτική, αφού θυμάται την περιοχή πολύ διαφορετική.

Η επίδειξη φυσικής ανθοφορίας «Φιορίτα» συμπίπτει με τη διάσημη εσοδεία φακής της περιοχής, που φέτος, μετά τους σεισμούς που είχαν αποκόψει την πρόσβαση, μαζεύτηκε αργότερα. Τα οδοφράγματα είναι ακόμη ορατά σε κάποια κομμάτια της μεσαιωνικής πόλης Καστελούτσιο ντι Νόρτσια, όπου ένας ιδιαίτερα ισχυρός σεισμός τον περασμένο Οκτώβριο έκανε τη γη να χάσει σε ύψος περίπου 70 εκατοστά και άνοιξε τεράστιες ρωγμές στους τριγύρω λόφους. Οι αγρότες κατάφεραν να επιστρέψουν στις γαίες τους τον Απρίλιο και σήμερα επιτρέπεται και η πρόσβαση στους περιπατητές. Βέβαια, φέτος οι επισκέπτες είναι πολύ λιγότεροι από τα περασμένα χρόνια, αλλά οι ντόπιοι είναι ευγνώμονες για οποιοδήποτε σημάδι νέας ζωής. «Είναι κάτι το θαυμάσιο, διότι μπορούμε να δούμε κόσμο και κάποια κίνηση και πάλι εδώ. Βλέπουμε ανθρώπους να ξανάρχονται. Σιγά σιγά η οικονομία ανακάμπτει».

Την ίδια στιγμή, ο φετινός καύσωνας στην Ιταλία, 35 βαθμοί Κελσίου, έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο διάσημο λυρικό θέατρο του Μιλάνου, τη Σκάλα. Αντί να φορούν σακάκι οι άντρες και βραδινό φόρεμα οι γυναίκες φιλόμουσοι, προσέρχονται με t-shirts, μίνι φούστες και σαγιονάρες! Οι ταξιθέτες είναι σοκαρισμένοι. Και οι λάτρεις της όπερας που συχνάζουν στον ναό της όπερας, το ίδιο. Αυτόν τον μήνα, ομάδα Αμερικανών, με καθημερινά ρούχα, κατέφθασαν για να απολαύσουν τη «La Boheme» του Πουτσίνι και στο διάλειμμα άρχισαν να μασουλούν μπέργκερ και πατατάκια που είχαν αγοράσει από το πλησιέστερο ταχυφαγείο.

Ο κώδικας ενδυμασίας του διάσημου θεάτρου εκτίθεται λεπτομερώς στην ιστοσελίδα του, τόσο στα ιταλικά όσο και στα αγγλικά: «Παρακαλούνται (οι φίλοι της όπερας) να είναι ενδεδυμένοι σύμφωνα με την ευπρέπεια που αρμόζει στο θέατρο, από σεβασμό προς το θέατρο και προς τους άλλους θεατές. Σε όσους είναι ενδεδυμένοι με σορτς ή κοντομάνικα t-shirts δεν θα επιτραπεί η είσοδος στην αίθουσα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου».

«Τους συμβουλεύουμε να πάνε σε γειτονικό κατάστημα ρούχων να αγοράσουν ένα παντελόνι ή οτιδήποτε απαιτείται. Οι ξένοι, συνήθως, τρέχουν εκεί. Αλλά οι Ιταλοί συχνά θυμώνουν πολύ», δήλωσε ένας ταξιθέτης στην εφημερίδα La Republica.

Ναι, το πρόβλημα δεν είναι μόνον οι τουρίστες. Και οι ντόπιοι φίλοι της όπερας δεν αντέχουν τη φετινή υπερβολική ζέστη. «Οι περισσότεροι σέβονται τον κανονισμό, αλλά είναι καλοκαίρι και βεβαίως έχουμε και το φαινόμενο του θερμοκηπίου – και ορισμένοι έρχονται με T-shirts και σορτς», είπε στην Daily Telegraph ο εκπρόσωπος της Σκάλας, Πάολο Μπεσάνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή