Ευρωπαϊκό βραβείο κατέκτησε η Σάμος

Ευρωπαϊκό βραβείο κατέκτησε η Σάμος

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «European Diploma», με το οποίο τιμήθηκε η Σάμος από το Συμβούλιο της Ευρώπης, εκτός από μια σημαντική διάκριση δίνει τη δυνατότητα στο νησί να γίνει περισσότερο γνωστό και να ξεχωρίσει στον ευρωπαϊκό χάρτη, να αποκτήσει «ευρωπαϊκό προφίλ».

Αυτό στην πράξη σημαίνει περισσότερους Ευρωπαίους τουρίστες αλλά και περισσότερες δυνατότητες για ένταξη σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξηγεί ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος στην «Κ» τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος Σάμου κατέθεσε φάκελο υποψηφιότητας με έκθεση δραστηριοτήτων για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό στις αρχές του χρόνου. «Η Σάμος είναι ένα νησί στα σύνορα της Ευρώπης. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης ανήκουν 47 χώρες με εκατοντάδες χιλιάδες δήμους, περιφέρειες και κοινότητες. Με αυτή τη διάκριση η Σάμος μπαίνει στον ευρωπαϊκό χάρτη. Είναι ένας τρόπος να ενισχύσουμε τη νησιωτικότητα, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα του τόπου χωρίς όμως να ενδίδουμε στο αφόρητο στείρο τοπικισμό», τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος.

Ο Δήμος Σάμου ανακηρύχθηκε ένας από τους επτά ευρωπαϊκούς δήμους που θα λάβουν για το 2017 τη διάκριση «European Diploma». Στον κατάλογο των «διπλωματούχων» πόλεων για φέτος είναι ακόμη οι γερμανικοί δήμοι Bergkamen και Denzlingen, από την Ιταλία το Ponte San Nicolo, από την Πολωνία ο Ostrow Wielkopolski και ο Morawica και από τη Σερβία ο Kikinda (Vojvodina). Ο θεσμός προωθεί και αναγνωρίζει δήμους ή πόλεις που προωθούν τις αδελφοποιήσεις και συνεργασίες με άλλες περιοχές στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς τοπικών αρχών και σε ευρύτερες δράσεις. Πρόκειται για μια προσπάθεια οι Ευρωπαίοι πολίτες να συνειδητοποιήσουν τα καλά που μπορούν να προκύψουν από τη συνεργασία, καθώς και το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. «Αν θέλουμε να έχουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, πρέπει να γνωρίσουμε o ένας τον άλλο, να σταθούμε και να επενδύσουμε σε αυτά που μας ενώνουν και ο πολιτισμός μας ενώνει», τόνισε ο δήμαρχος του νησιού κατά την τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο.

Η Σάμος είναι ο τόπος γέννησης του μαθηματικού Πυθαγόρα, του αστρονόμου Αρίσταρχου και του φιλοσόφου Επίκουρου. Υπήρξε όμως πάντα μια «γέφυρα» ανταλλαγής ιδεών, πολιτιστικών προϊόντων καθώς και ένα διεθνές κέντρο εμπορίου, ήδη από την αρχαιότητα. Η εγγύτητά της με τις ακτές της Μικράς Ασίας και το γεγονός ότι αποτελεί το κοντινότερο σημείο μεταξύ δύο ηπείρων, της Ευρώπης και της Ασίας, την καθιστούν περιοχή με ιδιαίτερη γεωπολιτική και πολιτιστική σημασία. Ηδη έχει υποβάλει υποψηφιότητα για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή