Προτεραιότητα για Τραμπ το εμπορικό έλλειμμα με Καναδά και Μεξικό

Προτεραιότητα για Τραμπ το εμπορικό έλλειμμα με Καναδά και Μεξικό

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται για άλλη μία φορά η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA), καθώς ο κ. Τραμπ γνωστοποίησε, μέσω εγγράφου που εστάλη στο Κογκρέσο, ότι άμεση προτεραιότητά του είναι η μείωση του εμπορικού ελλείμματος με τον Καναδά και το Μεξικό, εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα εποχή στο πεδίο του οικονομικού προστατευτισμού. Στο πλαίσιο εορτασμού της εβδομάδας «Made in America», o κ. Τραμπ δήλωσε από τον Λευκό Οίκο «για την ιστορία του έθνους μας… οι πρόεδροι της Αμερικής συνειδητοποίησαν ότι, για να προστατεύσουν την οικονομία και την ασφάλειά μας, πρέπει να προστατεύσουν τη βιομηχανία μας. Και ένα μεγάλο μέρος από αυτήν προέρχεται από τα σύνορά μας».

Σε έγγραφο που απέστειλε στο Κογκρέσο, ο Αμερικανός εκπρόσωπος εμπορίου Ρομπέρ Λίτισερ τόνισε ότι θα προσπαθήσει να βρει τρόπους να μειώσει την εμπορική ανισότητα μέσω κυρίως της βελτίωσης της εισόδου των αμερικανικών προϊόντων που εξάγονται στις δύο χώρες. Για πρώτη φορά, μάλιστα, σε μια εμπορική συμφωνία στην οποία συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, η διοίκηση δηλώνει ότι θα προβεί στην υιοθέτηση συγκεκριμένης πρόβλεψης, σύμφωνα με την οποία θα απαγορεύει τη χειραγώγηση νομισμάτων των εμπορικών εταίρων τους.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί έμμεση προειδοποίηση για τους επικείμενους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ που ενδέχεται να επισυνάψουν εμπορική συμφωνία με τη χώρα. Συνεπώς, δεν απευθύνεται σε χώρες όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, καθώς μέχρι πρότινος δεν έχουν κατηγορηθεί για χειραγώγηση του νομίσματός τους. Στο κείμενο, που αποτελείται από δεκαεπτά σελίδες, αναφέρεται ότι καμία χώρα δεν πρέπει να χειραγωγεί τη συναλλαγματική της ισοτιμία για να αποκτήσει άδικο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πρόκειται για συνήθη κατηγορία που η διοίκηση Τραμπ χρησιμοποιεί εναντίον της Κίνας. Εν τω μεταξύ, πηγή της κυβέρνησης του Καναδά ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι οι επισημάνσεις των ΗΠΑ ήταν αναμενόμενες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή