Ανάπτυξη 2,5% «βλέπει» το ΔΝΤ στην Ισπανία

Ανάπτυξη 2,5% «βλέπει» το ΔΝΤ στην Ισπανία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς τα πάνω αναθεώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην Ισπανία σε ό,τι αφορά το 2018 και τόνισε ότι η χώρα διανύει το τέταρτο έτος με εντυπωσιακές επιδόσεις στην οικονομία. Η ανάπτυξη στην Ισπανία έχει ξεπεράσει τα προ κρίσης επίπεδα, με τους ρυθμούς της να είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης στην υπ’ αριθμόν 4 ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να φθάσει το 2,5% το 2018 αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 2,1%.

Φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 3,1%, προβλέπει το ΔΝΤ. Καρπούς αρχίζουν να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν, με την οικονομία να γίνεται πιο ανταγωνιστική, ευέλικτη και σθεναρή, τονίζει το ΔΝΤ στην έκθεση που ανάρτησε χθες στην ιστοσελίδα του, ύστερα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησής του.

Η «ανταγωνιστικότητα στο κόστος εργασίας» έχει συνεισφέρει στη δημιουργία νέων θέσεων, σημειώνει το ΔΝΤ. Το ποσοστό των ανέργων υποχώρησε στο 18,8% το α΄ τρίμηνο του 2017, δηλαδή κυμαινόταν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2010. Επίσης, οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας έχουν αντιστρέψει κάποιες από τις απώλειες στο μέσο εισόδημα που υπέστη η νεότερη γενιά εν μέσω της ύφεσης στην οικονομία. Το Ταμείο τάσσεται υπέρ της δημιουργίας «ευέλικτων εργασιακών συνθηκών για κάθε κλάδο της οικονομίας». Σημειώνει, όμως, ότι τα ποσοστά ανεργίας των νέων και των μακροχρόνια ανέργων παραμένουν στα υψηλότερα της Ευρώπης, ενώ οι προσωρινές θέσεις εργασίας εξακολουθούν να υπερβαίνουν τις μόνιμες. Σύμφωνα με το Ταμείο, η δυναμική ανάπτυξη του κλάδου παροχής υπηρεσιών ξεπερνάει τον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος είχε διαδραματίσει αρνητικό ρόλο στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009 και μετέπειτα στην κρίση χρέους της χώρας. To σκάσιμο της «φούσκας» στην αγορά των ακινήτων το 2008, ύστερα από την άνοδο των τιμών στις κατοικίες κατά 200% από το 1996 έως το 2007, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ισπανική οικονομία, με αποκορύφωμα την τραπεζική κρίση. Σε αυτό συνέβαλε η κατασκευαστική υπερδραστηριότητα που πυροδότησε την προαναφερόμενη «φούσκα» στην αγορά ακινήτων, αλλά και τον υπερδανεισμό νοικοκυριών και εταιρειών.

Το Ταμείο τονίζει ότι τα σημάδια της μακροχρόνιας ύφεσης στις ισπανικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί, παρότι έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση στη φερεγγυότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και λοιπά προβληματικά περιουσιακά στοιχεία έχουν περιοριστεί, αλλά εξακολουθούν να επιβαρύνουν αισθητά την κερδοφορία ορισμένων τραπεζών. Υπάρχει ακόμη ένας παράγων αβεβαιότητας, που συσχετίζεται με την αναμενόμενη μείωση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή