Μαγειρέματα με τους οικονομικούς δείκτες πίσω από το ιρλανδικό θαύμα

Μαγειρέματα με τους οικονομικούς δείκτες πίσω από το ιρλανδικό θαύμα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέγεθος της ιρλανδικής οικονομίας το 2016 δεν ήταν 275 δισ. ευρώ, αλλά 189,2 δισ. ευρώ. Το δημόσιο χρέος της χώρας ως προς το ετήσιο εισόδημά της δεν ήταν 73%, αλλά 106%. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν στην πραγματικότητα έλλειμμα.

Αυτές είναι μερικές από τις διαφορές που προκύπτουν αν υπολογίσει κανείς την οικονομική δραστηριότητα στην Ιρλανδία, με βάση το «τροποποιημένο ακαθάριστο εγχώριο εισόδημα», όπως έκανε για πρώτη φορά η Στατιστική Υπηρεσία της Ιρλανδίας για το ΑΕΠ της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2017. Η παράλληλη χρήση του τροποποιημένου Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (GNI, ΑΕΕΙ) και του παραδοσιακού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (GDP, ΑΕΠ) γίνεται ώστε να προκύπτει σαφέστερη εικόνα για την πραγματική οικονομική δραστηριότητα εντός της Ιρλανδίας, χωρίς τα στοιχεία να διαταράσσονται από τις προσπάθειες μεγάλων αμερικανικών και άλλων πολυεθνικών να μειώσουν το ύψος του φόρου που πληρώνουν, μεταφέροντας άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως πνευματικά δικαιώματα, στην Ιρλανδία. Οι ιρλανδικές αρχές πήραν την απόφαση να χρησιμοποιούν και το εναλλακτικό μέτρο ΑΕΕΙ, όταν πέρυσι ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν είχε κάνει λόγο για «οικονομικά των καλικάντζαρων», όταν το Δουβλίνο είχε ανακοινώσει πως το ΑΕΠ της χώρας είχε αυξηθεί κατά… 26%! «Λίγες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου μετέφεραν στην Ιρλανδία πάγια στοιχεία πνευματικής ιδιοκτησίας ή πατέντες, εν μέσω της παγκόσμιας προσπάθειας καταπολέμησης της φοροαποφυγής», είχε σχολιάσει πέρυσι ο κ. Κρούγκμαν, προκαλώντας έντονη ενόχληση στο Δουβλίνο. Αυτό που είχε γίνει είναι ότι οι μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες αλλά και η βιομηχανία λίζινγκ αεροσκαφών είχαν μεταφέρει πάγια περιουσιακά στοιχεία αξίας 300 δισ. ευρώ, κυρίως με τη μορφή πνευματικής ιδιοκτησίας. Η μεταφορά οδήγησε στην αύξηση του ιρλανδικού ΑΕΠ κατά 26% και στη μείωση της αναλογίας δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ από το 93,8% στο 79% (το 2015). Υπέροχη εξέλιξη, αλλά κατά πόσον αντανακλά τις πραγματικές επιδόσεις της ιρλανδικής οικονομίας; Ελάχιστα. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να υπολογίσουμε το πραγματικό εισόδημα και την παραγωγή των ανθρώπων που ζουν στην Ιρλανδία», εξηγεί στους Financial Times, ο καθηγητής Τζον Φιτζέραλντ του Πανεπιστημίου Trinity College στο Δουβλίνο. Χρησιμοποιώντας το εναλλακτικό μέτρο του GNI, θέλουμε να «αφαιρέσουμε την επίδραση της παγκοσμιοποίησης» από τα οικονομικά στοιχεία, είπε στους F.T. η κ. Τζένιφερ Μπάνιμ, βοηθός γενική διευθύντρια της ιρλανδικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Το πρόβλημα, δηλαδή η μεγάλη διαφορά μεταξύ του ιρλανδικού ΑΕΠ και του ΑΕΕΙ, είναι γνωστό εδώ και χρόνια, ωστόσο εξακολουθεί να είναι πρόβλημα τόσο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία δυσκολεύεται να υπολογίσει διάφορα οικονομικά μεγέθη από το διαρθρωτικό έλλειμμα μέχρι το παραγωγικό κενό. Για τους επενδυτές, το πρόβλημα αφορά την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή