H επέτειος Ροντέν αφορμή για μεγάλη έκθεση στο Met

H επέτειος Ροντέν αφορμή για μεγάλη έκθεση στο Met

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το hashtag #Rodin100 κάνει τον γύρο του κόσμου της τέχνης και συνδέεται με κάθε γεγονός που τιμάει την επέτειο για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Ογκίστ Ροντέν (1840-1917). Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης ετοιμάζει τη δική του συμβολή με μία μεγάλη έκθεση, η οποία έχει προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί στις 16 Σεπτεμβρίου. Το Met θα τιμήσει τον μεγάλο Γάλλο γλύπτη, παρουσιάζοντας το σύνολο των συλλογών του: σχεδόν 50 έργα του Ροντέν, μάρμαρο, ορείχαλκος, γύψος, κεραμικά, όλα ένα κι ένα, συγκεντρωμένα σε βάθος πλέον του ενός αιώνα, από αγορές αλλά και από προσφορές προς το μουσείο. Η θαυμάσια αυτή συλλογή θα παρουσιαστεί στην πλήρως ανακαινισμένη Iris and B. Gerald Cantor Sculpture Gallery (το ομώνυμο ίδρυμα είναι ο χορηγός της έκθεσης).

Πολλά από τα έργα που θα δείξει το Μητροπολιτικό Μουσείο έχουν να παρουσιαστούν στο κοινό πολλά χρόνια, όπως ο «Σκεπτόμενος», το «Χέρι του Θεού» ή «Η Θύελλα». Ενδιαφέρουσα παράμετρος της έκθεσης είναι ο διάλογος με εικαστικά έργα συγχρόνων του Ροντέν, που ταυτόχρονα ήταν και ζωγράφοι που ο ίδιος εκτιμούσε ιδιαίτερα όπως ο Κλοντ Μονέ (1840-1926) και ο Pierre Puvis de Chavannes (1824-1898).

Σε παρακείμενη αίθουσα, το Μητροπολιτικό Μουσείο θα παρουσιάσει μια επιλογή από συμπληρωματικό υλικό που προέρχεται από την ευρύτερη κληρονομιά του Ροντέν και το οποίο είναι στην κατοχή του μουσείου: σχέδια, επιστολές, εικονογραφημένα βιβλία καθώς και φωτογραφίες του ιδίου αλλά και έργων του. Αυτή η παρουσίαση θα λειτουργήσει ως προθάλαμος προετοιμασίας για τους επισκέπτες και θα υπογραμμίζει την κεντρική θέση που είχε το σχέδιο για την τέχνη του Ροντέν. Θα εστιάζει επίσης στη σχέση του Ροντέν με ονομαστούς συγχρόνους του φωτογράφους, ιδίως με τον Εντουαρντ Στάιχεν (1879-1973), που ήταν ο ενδιάμεσος κρίκος ώστε πολλά από τα σχέδια του Ροντέν να έρθουν στη Νέα Υόρκη. Ηδη, από το 1912, το Met εγκαινίασε αίθουσα αφιερωμένη στα έργα του Ροντέν. Η συλλογή Ροντέν του μουσείου θεωρείται από τις σημαντικότερες στις ΗΠΑ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή