Κρασπεδοχελώνα στο Ναύπλιο – Eίχε αποτυπωθεί στα περίφημα νομίσματα της Αίγινας του 5ου π.Χ αι. (ΦΩΤΟ)

Κρασπεδοχελώνα στο Ναύπλιο – Eίχε αποτυπωθεί στα περίφημα νομίσματα της Αίγινας του 5ου π.Χ αι. (ΦΩΤΟ)

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια μικρή κρασπεδοχελώνα απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του Αθηναϊκού Πρακτορείου στο Ναύπλιο. Το ξεχωριστό είναι πως πρόκειται για ένα από το πιο πρωτόγονα ερπετά του Πλανήτη. Ενδημικό είδος της Ελλάδας, ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και αποτελούσε ένα από πιο αντιπροσωπευτικά ζώα της ελληνικής πανίδας, όπως δείχνει και η απεικόνισή της στα περίφημα αργυρά νομίσματα της Αίγινας από τον 6ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ.

Προτιμά ως ενδιαίτημα τη χαμηλή μεσογειακή θαμνώδη βλάστηση ή τα φρύγανα. Έχει, ωστόσο, την ικανότητα να επιβιώνει ακόμη και στις πιο δύσκολες κλιματικές συνθήκες και σε ενδιαιτήματα πολύ ξηρά και φτωχά σε βλάστηση, όπως είναι οι αμμόλοφοι δίπλα στη θάλασσα, τα πετρώδη και βραχώδη βουνά με μικρά ξέφωτα κ.ά.

Η κρασπεδοχελώνα τρέφεται με ποικιλία φυτικών υλικών πόες, φύλλα, καρποί. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πέφτει κάτω από 15 – 10oC και εισέρχεται σε ένα στάδιο αδράνειας που συνήθως αποκαλείται χειμερία νάρκη. Η κρασπεδοχελώνα αδρανοποιείται, επίσης, κατά τις ημέρες του θερινού καύσωνα, καταφεύγοντας σε δροσερές κρυψώνες.

Η κρασπεδοχελώνα απαντάνται και στην Σαρδηνία όπου μεταφέρθηκε από τον άνθρωπο κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και εξαπλώνεται στις κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές με μεσογειακή βλάστηση.

Κρασπεδοχελώνα στο Ναύπλιο – Eίχε αποτυπωθεί στα περίφημα νομίσματα της Αίγινας του 5ου π.Χ αι. (ΦΩΤΟ)-1

 

Κρασπεδοχελώνα στο Ναύπλιο – Eίχε αποτυπωθεί στα περίφημα νομίσματα της Αίγινας του 5ου π.Χ αι. (ΦΩΤΟ)-2

Αργυρός στατήρας Αίγινας, 479-456 π.Χ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή