Σουβλάκι: Χρόνοι ψησίματος

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψήσαμε σουβλάκια από χοιρινό, μοσχάρι, αρνάκι και κοτόπουλο με τις 3 πιο συνηθισμένες μεθόδους ψησίματος: στα κάρβουνα, σε ψησταριά αερίου (επάνω σε μαντεμένια πλάκα και στη σχάρα της) και στο γκριλ του φούρνου. Σας δίνουμε τους χρόνους που καταγράψαμε, όμως είναι ενδεικτικοί, καθώς μπορεί να διαφέρουν από ψησταριά σε ψησταριά και να διαφοροποιούνται ανάλογα με την εμπειρία μας στο ψήσιμο, τη διαφορετική ποιότητα κρέατος, τις καιρικές συνθήκες ή τη θράκα που θα ετοιμάσουμε.

Ολα τα κρεατικά (εκτός από το κοτόπουλο) τα μαρινάραμε σε ξεχωριστά σκεύη, ανά είδος, σε μια απλή μαρινάδα με λάδι, λεμονοχυμό και ψιλοκομμένη ρίγανη, για περίπου 30 λεπτά.

Χοιρινό σουβλάκι

Τι κομμάτι; Μπούτι εναλλάξ με κομμάτια λαιμού.

Στα κάρβουνα

  • Θράκα: Δυνατή αρχικά, χαμηλότερη στη συνέχεια.
  • Χρόνος ψησίματος: Περίπου 18΄ – 20΄.
  • Τι είδαμε: Σουβλάκια ρόδινα εξωτερικά, με τραγανό και πεντανόστιμο λίπος, συμπαγές αλλά καλοψημένο ψαχνό.

Στη ψησταριά γκαζιού – μαντεμένια πλάκα

  • Θερμοκρασία: Αρχικά στους 300° C και στη συνέχεια στους 250° C.
  • Χρόνος ψησίματος: Περίπου 25΄ – 30΄.
  • Τι είδαμε: Ευκολία στο γύρισμα, ομοιόμορφο ψήσιμο και ζουμερό αποτέλεσμα.

Στη ψησταριά γκαζιού – σχάρα

  • Θερμοκρασία: Αρχικά στους 300° C και στη συνέχεια στους 250° C, αλλά με κλειστό καπάκι στο περισσότερο διάστημα, για να μην έχουμε απώλειες στη θερμοκρασία.
  • Χρόνος ψησίματος: Περίπου 25΄.
  • Τι είδαμε: Νόστιμα και ρόδινα σουβλάκια, ευκολία στα γυρίσματα.

Στο γκριλ

  • Θερμοκρασία: 200° C.
  • Χρόνος ψησίματος: Περίπου 25΄ – 28΄.
  • Τι είδαμε: Δεν είχαν το ρόδινο χρώμα της ψησταριάς αερίου και κάρβουνου, αλλά έγιναν πολύ αφράτα και ζουμερά.

Μοσχάρι

Τι κομμάτι; «Στρογγυλό», από μοσχαράκι γάλακτος .

Στα κάρβουνα

  • Θράκα: Δυνατή αρχικά, χαμηλότερη στη συνέχεια.
  • Χρόνος ψησίματος: 12΄ (ελαφρώς ψημένα), 15΄ (μέτρια ψημένα), 18΄ (καλοψημένα μέσα κι έξω).
  • Τι είδαμε: Χρειάζονται τακτικό γύρισμα, γίνονται πολύ νόστιμα, αλλά χρειάζεται προσοχή, για να μην στεγνώσουν.

Στη ψησταριά γκαζιού – μαντεμένια πλάκα

  • Θερμοκρασία: Αρχικά στους 300° C και στη συνέχεια στους 250° C.
  • Χρόνος ψησίματος: 12΄ – 14΄ (ελαφρώς ψημένα), 15΄ (μέτρια ψημένα), περίπου 18΄- 20΄ (καλοψημένα).
  • Τι είδαμε: Ιδιαίτερα νόστιμο αποτέλεσμα, αφού ακόμη και τα καλοψημένα σουβλάκια παρέμειναν ζουμερά και τρυφερά, με ευχάριστη ελαστικότητα.

Στη ψησταριά γκαζιού – σχάρα

  • Θερμοκρασία: Αρχικά στους 300° C και στη συνέχεια στους 250° C, αλλά με κλειστό καπάκι στο περισσότερο διάστημα.
  • Χρόνος ψησίματος: 14΄ – 15΄ (ελαφρώς ψημένα), 17΄ – 18΄ (μέτρια ψημένα), 20΄ (καλοψημένα).
  • Τι είδαμε: Ευκολία στα γυρίσματα, νόστιμο αποτέλεσμα, όχι ιδιαίτερα ρόδινο.

Στο γκριλ

  • Θερμοκρασία: Αρχικά 200° C και στη συνέχεια 180° C.
  • Χρόνος ψησίματος: 12΄ (μέτρια ψημένα), 16΄ – 18΄ (καλοψημένα).
  • Τι είδαμε: Συμπαγή, με σχετικά στεγνή όψη εξωτερικά, αλλά αφράτα στο στόμα.

Αρνάκι γάλακτος

Τι κομμάτι; Μπούτι από αρνάκι γάλακτος.

Στα κάρβουνα

  • Θράκα: Δυνατή αρχικά, χαμηλότερη στη συνέχεια.
  • Χρόνος ψησίματος: 20΄ – 22΄.
  • Τι είδαμε: Τρυφερό, αλλά ελαφρώς στεγνό.

Στη ψησταριά γκαζιού – μαντεμένια πλάκα

  • Θερμοκρασία: Αρχικά στους 300° C και στη συνέχεια στους 250° C.
  • Χρόνος ψησίματος: Περίπου 24΄ – 28΄.
  • Τι είδαμε: Καλοψημένα, ζουμερά και τρυφερά σουβλάκια.

Στη ψησταριά γκαζιού – σχάρα

  • Θερμοκρασία: Αρχικά στους 300° C και στη συνέχεια στους 250° C, αλλά με κλειστό το ειδικό καπάκι της ψησταριάς για να αποφύγουμε την απώλεια θερμότητας.
  • Χρόνος ψησίματος: Περίπου 25΄ – 30΄.
  • Τι είδαμε: Σουβλάκια απολαυστικά ζουμερά εσωτερικά και ιδιαίτερα τραγανά. Ευκολία στα γυρίσματα.

Στο γκριλ

  • Θερμοκρασία: Αρχικά 200° C και στη συνέχεια 180° C.
  • Χρόνος ψησίματος: 20΄ – 22΄.
  • Τι είδαμε: Μαλακά, καλοψημένα σουβλάκια, απλώς λίγο πιο στεγνά σε σχέση με το αποτέλεσμα μιας ψησταριάς.

Κοτόπουλο

Τι κομμάτι; Στήθος και μπούτι, σε ξεχωριστά σουβλάκια, μαριναρισμένα για 4 ώρες σε μείγμα που μας πρότεινε η Ντίνα Νικολάου: τριμμένες ντομάτες, τριμμένο ξερό κρεμμύδι, ελαιόλαδο, ξερή ρίγανη, ξύσμα λεμονιού και ελάχιστο χυμό.

Κάρβουνα

  • Θράκα: Δυνατή αρχικά, χαμηλότερη στη συνέχεια.
  • Χρόνος ψησίματος: 16΄- 18΄ (στήθος), περίπου 22΄ (μπούτι).
  • Τι είδαμε: Ιδιαίτερα νόστιμα σουβλάκια, τρυφερά και ζουμερά, με κατά τόπους τραγανή, θαυμάσια καπνιστή κρούστα.

Ψησταριά γκαζιού – μαντεμένια πλάκα

  • Θερμοκρασία: Αρχικά στους 300° C και στη συνέχεια στους 250° C, αλλά με κλειστό το ειδικό καπάκι της ψησταριάς, για να αποφύγουμε την απώλεια θερμότητας.
  • Χρόνος ψησίματος: 18΄ (στήθος), 20΄ – 22΄ (μπούτι).
  • Τι είδαμε: Ωραίο, τρυφερό και ζουμερό αποτέλεσμα.

Γκριλ

  • Θερμοκρασία: 200° C.
  • Χρόνος ψησίματος: 16΄- 18΄ (στήθος), 18΄ – 20΄ (μπούτι).
  • Τι είδαμε: Μπορεί να μας ξεγελάσουν με την έλλειψη ροδίσματος, αλλά αφρατεύουν εξαιρετικά, παραμένουν ζουμερά και μαλακά μέχρι το κέντρο τους και αντέχουν όλες τις μαρινάδες (ή και την πλήρη απουσία τους), χωρίς να κολλάνε, αρκεί να τα ψήσουμε σε λαδωμένη σχάρα ή σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή