Η εποχικότητα και πώς να την αποκτήσετε

Η εποχικότητα και πώς να την αποκτήσετε

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο άνθρωπος απομακρύνθηκε από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα, έχασε σιγά σιγά την επαφή με τη φύση και τους καρπούς της.

Προϊόντα που παραδοσιακά ευδοκιμούσαν συγκεκριμένη εποχή άρχισαν να είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο. Λίγο η άνοδος της καλλιεργητικής τεχνογνωσίας, λίγο τα θερμοκήπια, λίγο η βελτίωση των μεταφορών, βοήθησαν ώστε να βρίσκουμε τα πάντα, πάντοτε. Όλη η σοφία της φύσης ως προς το τι ωριμάζει και πότε άρχισε σιγά σιγά να φθίνει. Αντικαταστάθηκε με ένα σωρό δυσνόητους όρους αναφορικά με πρώιμες και όψιμες ποικιλίες, με φθηνά μεταφορικά κόστη, με τεχνητή θέρμανση και φωτισμό και ένα σωρό άλλα πράγματα.

Μέσα σε όλη αυτή την ασάφεια θέλουμε έναν απλό μπούσουλα για να αναγνωρίζουμε αυτό το προϊόν που έχει μεγαλώσει στην εποχή του, άρα είναι ανεπτυγμένο ήπια και δεν έχει χρειαστεί διορθωτικές επεμβάσεις.

Αυτός ο μπούσουλας είναι πάρα πολύ απλός. Μόλις γνωρίσουμε τον χρόνο ωρίμασης ενός καρπού από τη φύτευση, υπολογίζουμε το αντίστοιχο διάστημα προς τα πίσω. Για παράδειγμα: Η ντομάτα πρώιμα χρειάζεται περίπου 3 μήνες. Τώρα είμαστε στα μέσα Ιουλίου, μείον τρεις μήνες, βρισκόμαστε στα μέσα Απριλίου. Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου λοιπόν είναι η εξής: Θα φυτεύατε υπαίθριες ντομάτες στα μέσα Απριλίου; Αν μιλάμε για τη μισή Ελλάδα προς τον Νότο, η απάντηση είναι φυσικά και ναι! Ο καιρός τον Απρίλιο είναι αρκετά ήπιος, με μεγάλη ηλιοφάνεια και καλές θερμοκρασίες.

Άρα φάτε όσες ντομάτες θέλετε από τώρα έως και τον Οκτώβριο. Οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες, τα φυτά έχουν μεγαλώσει φυσιολογικά, οι καρποί είναι νόστιμοι, οι τιμές χαμηλές λόγω υπερπαραγωγής και αφήστε τις πασχαλινές ντομάτες για τους λιγότερο ενημερωμένους!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή