Φθηνά «γέλια», με μεγάλο κόστος

Φθηνά «γέλια», με μεγάλο κόστος

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτά είναι τα γέλια που καταλήγουν σε κλάματα» μας προειδοποιούσαν οι γονείς μας για τα παιχνίδια που όταν ήμασταν μικρά μας έκαναν μεν να ξεκαρδιζόμαστε, αλλά ήταν απλώς θέμα χρόνου το πότε θα τραυματιστούμε ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα τσακωθούμε. Και επειδή έπεφταν μέσα, ήρθε η ώρα να σταλάξουμε λίγη από αυτήν τη συμπυκνωμένη γνώση στους μικρότερους, που εισπνέουν «για πλάκα» υποξείδιο του αζώτου, το γνωστό «αέριο γέλιου», ένα ναρκωτικό, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει πολύ σοβαρές παρενέργειες.

Το αέριο κυκλοφορεί σε αμπούλες και είτε εισπνέεται από μπαλόνι είτε απευθείας από την ειδική αλουμινένια ή πλαστική συσκευή προώθησης. Εχει γλυκιά γεύση και ευχάριστη μυρωδιά, είναι σχετικά φθηνό, από 2 έως 7 ευρώ και προκαλεί αίσθημα ευφορίας που όμως διαρκεί λίγα λεπτά. Ο χρήστης ονειροπολεί, χάνοντας την επαφή του με την πραγματικότητα, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τη στιγμιαία διακοπή της οξυγόνωσης των πνευμόνων. Τις ψυχοτρόπους ιδιότητες του αερίου διαπίστωσε πρώτος ο χημικός Χάμφρεϊ Ντέιβι ήδη από τον 19ο αι., ενώ στην ιστορία έμειναν τα «πάρτι αερίου του γέλιου» σε Βρετανία και ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια. Το υποξείδιο του αζώτου χρησιμοποιείται στη χειρουργική και στην οδοντιατρική εξαιτίας της αναισθητικής και αναλγητικής δράσης του.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε προς το παρόν θύματα από τη χρήση του υποξειδίου του αζώτου, ωστόσο σε άλλες χώρες, όπως τη Βρετανία, θεωρείται υπεύθυνο για σημαντικό αριθμό θανάτων, με αποτέλεσμα να ληφθούν μέτρα. Η χρήση του υποξειδίου (ή πρωτοξειδίου) του αζώτου φαίνεται ότι κάνει θραύση φέτος στα ελληνικά νησιά, και δη στα «σεσημασμένα» Μάλια της Κρήτης, στο Φαληράκι της Ρόδου, στον Κάβο της Κέρκυρας και στον Λαγανά της Ζακύνθου, με τις Αρχές να έχουν εντείνει τους ελέγχους. Μόνο στην Κέρκυρα, οι τοπικές αστυνομικές αρχές κατάσχεσαν τα τελευταία 24ωρα συνολικά 2.437 μεταλλικές αμπούλες που περιείχαν «αέριο του γέλιου», ενώ συνελήφθησαν τέσσερις Κερκυραίοι και δύο αλλοδαποί –κατά περίπτωση ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι λειτουργίας καφέ και μπαρ– για παράνομη πώληση του συγκεκριμένου αερίου. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η ουσία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών. Η διακίνηση του αερίου προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης Ελευθέριου Μιχαηλίδη, που με έγγραφη παραγγελία προς τις εισαγγελίες Πρωτοδικών της εφετειακής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, ζήτησε από την αστυνομία να εντείνει τους ελέγχους. Η 18χρονη Βρετανή, πάντως, που νοσηλευόταν από τις 11 Ιουλίου στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με εγκεφαλική βλάβη, έπειτα από εισπνοή αερίου γέλιου, διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα. Εχει αεροδιακομιστεί στη χώρα της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή