Ορμπαν, Νετανιάχου κατά αντισημιτισμού

Ορμπαν, Νετανιάχου κατά αντισημιτισμού

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν διαβεβαίωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι η χώρα του αντιτίθεται σε κάθε μορφή αντισημιτισμού σήμερα μετά την αποτυχία της να προστατεύσει τους Εβραίους πολίτες της στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η επίσκεψη του Νετανιάχου επισκιάστηκε από το έντονο φλερτ του Ορμπαν με την Ακροδεξιά, που έχει προκαλέσει ανησυχία στους Εβραίους της χώρας. Απαντώντας, ο Νετανιάχου είπε ότι θεωρεί την Ουγγαρία στρατηγικό σύμμαχο σε μια περίοδο διογκούμενης διεθνούς δυσαρέσκειας έναντι του Τελ Αβίβ.

Το διήμερο ταξίδι του Νετανιάχου έρχεται λιγότερο από ένα μήνα μετά το εγκώμιο του Ούγγρου ηγέτη του Μεσοπολέμου και συμμάχου του Χίτλερ, Μίκλος Χόρτι, από τον Ορμπαν και τη σφοδρή επίθεση της Βουδαπέστης κατά του Αμερικανοεβραίου επενδυτή Τζορτζ Σόρος.

«Είναι χρέος κάθε ουγγρικής κυβέρνησης να προστατεύει τους πολίτες της, όποια κι αν είναι η κληρονομιά τους. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ουγγαρία δεν τίμησε αυτήν την ηθική και πολιτική υποχρέωση», είπε ο Ορμπαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Στο ζήτημα του Σόρος πάντως παρατηρείται μια παράδοξη σύμπνοια μεταξύ Ισραήλ και Ουγγαρίας. Οπως εξηγούν σε χθεσινό δημοσίευμά τους οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η εχθρότητα του Τελ Αβίβ προς τον Σόρος πηγάζει από τη χρηματοδότηση (μέσω της δικής του πρωτοβουλίας Open Society Foundations) της ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων B Tselem και της αντικατοχικής ομάδας Breaking the Silence. Οσον αφορά τις προσπάθειες εξάλειψης παρόμοιων οργανώσεων, ο Νετανιάχου όξυνε την προαναφερθείσα αντιπαράθεση μέσω δήλωσης του υπ. Εξωτερικών, με την οποία υποστήριζε την προπαγάνδα που έχει εξαπολύσει η ουγγρική κυβέρνηση κατά του Σόρος.

Η δήλωση αυτή έρχεται άλλωστε σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Ουγγαρία Γιόσι Αμράνι, ο οποίος είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για την καμπάνια του Ορμπαν με την οποία κατηγορεί τον επιχειρηματία για την ανθρωπιστική του στάση προς μετανάστες και πρόσφυγες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή