Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Μεταφορείς του λόγου της χάριτος

Κύριε διευθυντά
Στην έγκριτη εφημερίδα σας «Καθημερινή» της Κυριακής, της 2/7/2017, στη στήλη «Επιφυλλίδα», σελ. 19, του ελλογιμωτάτου κ. Χρήστου Γιανναρά, δημοσιεύθηκε άρθρο του με τον τίτλο: «Βαβέλ, σε τελικό στάδιο», στο οποίο αναφέρεται σε ατυχή επιστολή Σεβ. Μητροπολίτου της Εκκλησίας προς το ταπεινό μου πρόσωπο και στην «οργισμένη», όπως την αποκαλεί, απάντησή μου. Δυστυχώς ο αγαπητότατος και εξαίρετος επιφυλλιδογράφος καθηγητής κ. Χρήστος Γιανναράς από την απαντητική μου επιστολή στην οποία παρεκάλεσα τον Σεβ. επικριτή μου να μου καταδείξει έστω μία φράση που να ανήκει στην ατελέστατη αντίληψή μου, διότι ό,τι κατά καιρούς έχω ενυπογράφως πάντοτε αναφέρει, μεταφέρει, και μόνο μεταφέρει τον άφθιτο λόγο της θείας αποκαλύψεως της «άπαξ παραδοθείσης πίστεως τοις αγίοις» (Ιου. 3), τον λόγο του Ευαγγελίου και των θεουμένων και θεοφόρων Πατέρων, οι οποίοι μετέχουν κατά την δεκτικότητά τους στην άκτιστη ιδιότητα του Θεού, την αγιότητα, χωρίς να λάβω καμμίαν απάντησι, το μόνο που κατενόησε είναι ότι ο λόγος μου «κραύγαζε την τραγωδία της σύγχυσης γλωσσών και νοημάτων, το σύνδρομο Βαβέλ». Ο αγαπητότατος κ. Γιανναράς «ερμήνευσε» το κατ’ αυτόν πρόβλημά μου αναφέροντας ότι: «ο παραλήπτης της επιστολής έγινε ολοφάνερο ότι καταλαβαίνει την “αλήθεια” σαν ορθότητα – ταυτίζει την αλήθεια με την “αλάθητη” διατύπωση ακριβώς όπως ο Παπισμός και το ΚΚΕ», λησμονεί όμως ότι αυτή η ανάλυσί του πάσχει τρομερά γιατί για την Εκκλησία η αλήθεια δεν είναι διανοητική προσέγγιση ή αναλυτική διαδικασία σαν αυτές που επιχειρεί χρόνια τώρα ο κ. Γιανναράς, αλλά είναι Πρόσωπο. Είναι Εκείνος που είπε «Εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή» (Ιω. 14, 6) και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο για την Εκκλησία η Αλήθεια και εις είναι η πλειονοψηφία, όπως κατεδείχθη ιστορικά με πολλές ληστρικές συνόδους (Εφέσου, Ιερείας, Λυών, Φεράρας-Φλωρεντίας). Βέβαια, ο αγαπητότατος κ. Γιανναράς χρησιμοποιεί τη δική του «διανοητική ορθότητα» για να μας πει εναντιούμενος πρόδηλα στη δισχιλιετή ιστορία και θεολογία της Εκκλησίας ότι «πρέπει κάποτε να φωτιστεί εκκλησιαστικά (δηλαδή συνοδικά) το ερώτημα αν το “περί θεοπνευστίας της Βίβλου” “εφεύρημα των Προτεσταντών” εκφράζει την καθολική συνείδηση της Εκκλησίας... ή αν την υποκαθιστά» (Για την αιωνιότητα της κόλασης, περιοδ. Σύναξη τ. 121, Ιαν.-Μάρτ. 2012, σ. 81), την ίδια στιγμή που διαχρονικά η Εκκλησία διδάσκει διά του ουρανοβάμονος Παύλου, χωρίς να αναμένει το εφεύρημα των Προτεσταντών «πάσα Γραφή θεόπνευστος και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν, προς έλεγχον, προς επανόρθωσιν, προς παιδείαν την εν δικαιοσύνη» (Β΄ Τιμ. 3, 16).

Αυτήν την «ορθότητα» που ισχυρίζεται ο αγαπητότατος κ. Γιανναράς ότι χρησιμοποιώ για να κατανοήσω την αλήθεια, χρησιμοποιεί ο ίδιος στο παραπάνω κείμενό του και στη σελ. 83, για να μας πει παραπλησίως με τον Κάρολο Ρώσσελ της Εταιρείας «Σκοπιάς του Πύργου των Μαρτύρων του Ιεχωβά» ότι: «Αν υποστατική αρχή της ύπαρξης του ανθρώπου είναι η κλήση σε σχέση που του απευθύνει ο Θεός, η άρνηση της σχέσης είναι άρνηση της ύπαρξης, ελεύθερη επιλογή της ανυπαρξίας... Ο άνθρωπος που αρνείται την ενεργό κατάφαση στην αγαπητική κλήση του Θεού, και αποκλείει την αγάπη του Θεού, επιλέγει εκούσια την ανυπαρξία».

Επομένως το ερώτημα που έπρεπε να απαντήσει ο κ. Γιανναράς, που ανέλαβε υπερασπιστής του Σεβ. επικριτού μου και που δεν απήντησε εκείνος παρ’ ότι προσεκλήθη δημόσια, είναι ένα: Εχω ποτέ αρθρώσει δικό μου λόγο και αν έχω ποιος είναι, γιατί ο ταπεινός ισχυρίζομαι ότι στην Ορθοδοξία δεν αρθρώνομε δικό μας λόγο, αλλά ανάξια μεταφέρομε τον λόγο της χάριτος που μεταστοιχειώνει τον άνθρωπο, βιούμενος, σε θεοειδή κατά χάριν Θεόν;

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ

Να ενημερώνονται οι μαθητές για τα ΑΕΙ

Κύριε διευθυντά
Κάθε χρόνο, σε πολλές οικογένειες με παιδιά που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, παρατηρείται, και δικαιολογημένα, μια ψυχολογική αναστάτωση, με αγχώδεις καταστάσεις και υπερένταση νεύρων, οφειλόμενα όλα αυτά σε έναν θεσμό ο οποίος, εδώ και πολλά χρόνια, έχει κριθεί από πολλούς ειδικούς ως αντιπαιδαγωγικός, σκληρός ως προς την όλη διαδικασία και όχι τόσο αντικειμενικός. Εχουν γίνει, κατά καιρούς, προτάσεις αλλαγής του συστήματος, χωρίς καμία από τις προτάσεις αυτές να δίνουν λύσεις σωστές και διαχρονικές. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να επισημάνω μία άλλη πτυχή του συστήματος. Το θέμα αυτό αφορά στη σωστή οργάνωση πληροφόρησης των μαθητών των λυκείων, ως προς τις δομές και διαδικασίες σπουδών στα ΑΕΙ της χώρας μας. Το είδος των σπουδών που προσφέρει κάθε τμήμα των πανεπιστημίων και των άλλων ΑΕΙ της χώρας μας, εκτός από τις παραδοσιακές πανεπιστημιακές σχολές (Ιατρική, Νομική, Πολυτεχνείο κ.λπ.), είναι, κατά τη γνώμη μας, εν πολλοίς άγνωστο στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Από προσωπική εμπειρία, φέρνω ως παράδειγμα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τα 6 τμήματά του. Σε ερώτησή μου προς νεαρούς μαθητές Λυκείου (μεταξύ αυτών και εγγόνια μου), τι γνωρίζουν για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τι τμήματα έχει, τι σπουδές παρέχει στους φοιτητές, καθώς και ποια είναι η ανταπόκριση του πτυχίου στην αγορά εργασίας, η απάντησή τους ήταν ότι έχουν τέλεια άγνοια για το θέμα αυτό. Πολύ πιθανόν να έχουν άγνοια και για άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας. Ομως θα πρέπει κάθε υποψήφιος να δηλώσει ένα ή περισσότερα τμήματα, για να γίνει δεκτός, τελικά, σε κάποιο (βάσει της βαθμολογίας), που πιθανόν να μη γνωρίζει τι θα σπουδάσει σε αυτό. Η λύση στο πρόβλημα αυτό, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ σοβαρό, δεν απαιτεί μεγάλους σχεδιασμούς και μεγάλες οικονομικές δαπάνες. Είναι θέμα σωστής οργάνωσης της εκπαιδευτικής δομής των λυκείων και μιας σχετικής συνεργασίας με τα ΑΕΙ της χώρας μας. Ας το φροντίσουν οι αρμόδιοι του υπ. Παιδείας, ώστε να τεθεί από το προσεχές σχολικό έτος μία προγραμματισμένη και σοβαρή, σε σωστές βάσεις, ενημέρωση των μαθητών των λυκείων της χώρας.

Χρηστος Γιαμβριας
Ομότιμος καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Λέει - ξελέει... κατά ριπάς

Κύριε διευθυντά
Τα ψεύδη είναι κακή συνήθεια και ντροπή για τον ψευδόμενο. Οταν όμως ο ψευδόμενος είναι και πρωθυπουργός της χώρας, τότε τα ψεύδη του είναι ντροπή για όλους μας! Ο κ. Τσίπρας έδωσε προεκλογικό ρεσιτάλ ψευδών, τα οποία συνεχίζει, θεωρώντας ότι θα τα συνηθίσουμε και θα τα αποδεχθούμε σαν αναγκαίο μέρος του κυβερνητικού προγράμματος. Πρόσφατα τον ακούσαμε όλοι να λέει ότι θα καταργηθούν οι Πανελλήνιες Παιδαγωγικές Εξετάσεις και το τεκμηρίωνε πειστικά, για να μάθουμε κατόπιν ότι δεν καταργούνται. Κάποτε μας έλεγαν στο Δημοτικό ότι πρέπει να μάθουμε να «βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό μας πριν μιλήσουμε»· αυτό, αν ο πρωθυπουργός δεν το έμαθε μικρός, δεν βλάπτει να το μάθει μεγάλος. Εκτός από τα ψεύδη, ο  πρωθυπουργός, αρέσκεται και στις επιπόλαιες υπερβολές και λαθεμένες προβλέψεις, με τελευταία αυτή περί του αποτελέσματος των συζητήσεων στην Ελβετία για τη λύση του Κυπριακού, από τις οποίες ήλπιζε πολλά, αλλά το αποτέλεσμα είναι μηδέν! Είναι σοβαρό και επικίνδυνο ελάττωμα για έναν πρωθυπουργό να μην προβλέπει τα αποτελέσματα μιας διεργασίας. Το Κυπριακό δυστυχώς δεν φαίνεται ώριμο για λύση, διότι εξαρτάται αποκλειστικά από την Τουρκία, η οποία περνάει περίοδο ισχύος και διεκδικήσεων, ενώ εμείς, στην άλλη άκρη, περνάμε μία από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας μας. Η Κύπρος, που είναι ασυγκρίτως λογικότερη και πολύ αποτελεσματικότερη από εμάς, φαίνεται ότι θα αντέξει τις απειλές και θα βγει κερδισμένη από τις δυσκολίες. Αλλωστε εμείς δεν έχουμε να της προσφέρουμε κάτι θετικό και όσες φορές επιχειρήσαμε να της συμπαρασταθούμε, συμφορές της προκαλέσαμε! Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Αποστολος Γεωργοπουλος
Οικονομολόγος

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ