«Βασιλικό πρωτόκολλο» και στην ένδυση

«Βασιλικό πρωτόκολλο» και στην ένδυση

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, ο τρόπος ένδυσης σε διάφορες περιστάσεις – από επίσημες τελετές μέχρι και καθημερινές εμφανίσεις – διέπεται από πρωτόκολλο και κανόνες, που χρονολογούνται ακόμη κι από τον 16ο αιώνα.

Η Βασίλισσα έχει γίνει γνωστή για τα ζωηρά και έντονα καπέλα, τα οποία φοράει συχνά σε επίσημες περιστάσεις.

«Βασιλικό πρωτόκολλο» και στην ένδυση-1

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο ένδυσης, οι γυναίκες φορούν καπέλα σε επίσημες εκδηλώσεις. Ο κανόνας αυτός δεν είναι νέος, καθώς μέχρι και το 1950, οι κυρίες εμφανίζονταν πολύ σπάνια χωρίς καπέλο.

Ο λόγος εντοπίζεται στο γεγονός ότι θεωρείτο απρεπές για μια γυναίκα να «δείχνει» τα μαλλιά της δημόσια. Ωστόσο, αυτό έχει πλέον αλλάξει και τα καπέλα χρησιμοποιούνται σε επίσημες περιστάσεις.

Ο λόγος για τον οποίο ο Πρίγκιπας Γεώργιος του Κέιμπριτζ εμφανίζεται φορώντας βερμούδες δεν είναι τυχαίος.

«Βασιλικό πρωτόκολλο» και στην ένδυση-2

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βασιλική παράδοση θέλει τους νέους πρίγκιπες να ντύνονται επίσημα κατά τις δημόσιες εμφανίσεις τους. Οι βερμούδες και τα πουκάμισα, όμως, θεωρούνται νέα εξέλιξη, καθώς πριν από τον 19ο αιώνα, οι νέοι πρίγκιπες συνήθιζαν να φορούν φορέματα.

Παράδοση για τη βασιλική οικογένεια αποτελούν επίσης τα γάντια, τα οποία έχουν διττή σημασία. Εκτός από το ότι αποτελούν αξεσουάρ για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, χρησιμοποιούνται επίσης με σκοπό να εμποδίσουν τη μετάδοση μικροβίων.

Το βρετανικό πριγκιπικό ζεύγος καλείται επίσης να ντύνεται επίσημα στις δημόσιες εμφανίσεις του. Μερικές φορές προτιμούν να ντύνονται περισσότερο μοντέρνα και λιγότερο επίσημα, αποφεύγοντας ωστόσο τα τζιν.

«Βασιλικό πρωτόκολλο» και στην ένδυση-3

Φωτογραφία από το δημοσίευμα του BBC (Getty Image). 

«Βασιλικό πρωτόκολλο» και στην ένδυση-4

Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, το γεγονός ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ συνηθίζει να φοράει ρούχα με έντονα και πολλά χρώματα, καθώς σύμφωνα με την ίδια, «αν φόραγε μπεζ, δεν θα ήξερε κανείς ποια είναι». Η Βασίλισσα, επιλέγοντας τον συγκεκριμένο τρόπο ένδυσης, επιθυμεί να βεβαιωθεί ότι δίνει στον κόσμο την ευκαιρία να την ξεχωρίσει μέσα στο πλήθος.

«Βασιλικό πρωτόκολλο» και στην ένδυση-5

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή