Εισβολή στην Τράπεζα της Ελλάδος

Εισβολή στην Τράπεζα της Ελλάδος

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, στο κέντρο της Αθήνας, εισέβαλαν χθες, νωρίς το μεσημέρι, μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας».

Περίπου 20 αντιεξουσιαστές μπήκαν στην ΤτΕ από την πλαϊνή είσοδο, που βρίσκεται στην οδό Εδουάρδου Λω, και κινήθηκαν ανενόχλητοι στους διαδρόμους του κτιρίου. Πέταξαν φυλλάδια με συνθήματα όπως «να πατήσουμε τα άβατα της εξουσίας» και «η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ο μπράβος των μνημονίων» και έπειτα από αρκετά λεπτά αποχώρησαν. Αργότερα, κατά την πάγια τακτική τους, ανήρτησαν στο Athens Indymedia βίντεο από τη «παρέμβασή» τους και κείμενο-προκήρυξη που υπογράφεται από τον «Ρουβίκωνα» και την Αναρχική Συλλογικότητας Νέας Φιλαδέλφειας (ΑΣΥΝΦ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι ασφαλείας ειδοποίησαν άμεσα την Αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν μέσα σε λίγα λεπτά μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ωστόσο, τα μέλη των δύο αναρχικών ομάδων δεν προσήχθησαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας απουσίαζε στο εξωτερικό, ενώ μόλις οι υπεύθυνοι ασφαλείας ειδοποιήθηκαν για την εισβολή αναρχικών στο κτίριο, απέκλεισαν την πρόσβαση στα γραφεία της διοίκησης.

Ατυπη δέσμευση

Σύμφωνα με μια εκδοχή, που επιβεβαιώνεται από δύο διαφορετικές πηγές, η ήπια έκβαση του συμβάντος φαίνεται ότι ήταν αποτέλεσμα κάποιας άτυπης δέσμευσης από την πλευρά των μελών του Ρουβίκωνα προς τους υπαλλήλους ασφαλείας ότι η «δράση» τους θα ολοκληρωνόταν χωρίς φθορές. Δευτερόλεπτα, δηλαδή, αφότου είχαν εισβάλει στο εσωτερικό της κεντρικής τράπεζας, φέρονται να προέτρεψαν τους φύλακες, που ούτως ή άλλως μειονεκτούσαν αριθμητικά, να τους αφήσουν να ολοκληρώσουν την «παρέμβασή» τους λέγοντάς τους ότι δεν θα προέβαιναν σε καταστροφές, όπως σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν (π.χ. ΤΑΙΠΕΔ). Εξάλλου, οι περίπου 20 αναρχικοί είχαν ακάλυπτα πρόσωπα, επιλογή που υποδήλωνε την απόφασή τους για ήπια, συμβολική δράση χωρίς να διακινδυνεύσουν σοβαρές ποινικές συνέπειες.

Η εισβολή στην ΤτΕ έγινε λίγο πριν από τη 1 μ.μ. και διήρκεσε μερικά λεπτά. Τα μέλη των δύο αναρχικών ομάδων «μπούκαραν» από την είσοδο επί της οδού Εδουάρδου Λω, όπου δεν υπάρχουν πόρτες ασφαλείας παρά δύο υπάλληλοι που ελέγχουν τις ταυτότητες όσων μπαίνουν και βγαίνουν από το κτίριο. Δεν επέλεξαν την είσοδο της οδού Σταδίου, όπου οι πόρτες έχουν μηχανισμό χρονοκαθυστέρησης, όπως στα κοινά υποκαταστήματα τραπεζών, ούτε εκείνη της διοίκησης επί της οδού Ομήρου, όπου η πρόσβαση είναι απολύτως ελεγχόμενη.

Οπως προκύπτει από βίντεο που οι ίδιοι έδωσαν στη δημοσιότητα, αρχικά κινήθηκαν στο ισόγειο του κτιρίου και στη συνέχεια ανέβηκαν στους επάνω ορόφους της τράπεζας πετώντας φυλλάδια με αναρχικά συνθήματα. Ακολούθως διέφυγαν χωρίς να προσαχθούν από την Αστυνομία, που στο μεταξύ είχε ειδοποιηθεί για το συμβάν.

«Η ΤτΕ είναι ένα φρουραρχείο της ντόπιας και διεθνούς καπιταλιστικής τάξης. Η καταπιεζόμενη κοινωνία πρέπει να πατήσει αυτά τα άβατα ένα προς ένα», αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιεύθηκε χθες στο Αthens Indymedia.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή