Νέα ερωτήματα για τις επαφές Τραμπ – Πούτιν

Νέα ερωτήματα για τις επαφές Τραμπ – Πούτιν

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν λέει να απομακρυνθεί ούτε για μια μέρα το μαύρο σύννεφο που έχει εγκατασταθεί, εδώ και μήνες, πάνω από τον Λευκό Οίκο και ακούει στο όνομα «Ρωσία». Υστερα από τις αποκαλύψεις για τη συνάντηση του υιού Τραμπ με Ρωσίδα δικηγόρο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, το ενδιαφέρον στρέφεται εκ νέου στον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο και ιδιαίτερα στις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου κορυφής του G20, στο Αμβούργο.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group Ιαν Μπρέμερ, πέραν της δίωρης συνάντησης Τραμπ – Πούτιν παρουσία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, για την οποία υπήρξε επίσημη ενημέρωση, οι δύο ηγέτες είχαν και δεύτερη, μέχρι χθες άγνωστη συνάντηση, το ίδιο βράδυ, της 7ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τον Μπρέμερ, οι δύο άνδρες τα έλεγαν επί μία ώρα, σε «ζωηρό» ύφος, παρουσία μόνο του μεταφραστή του Ρώσου προέδρου.

Η δημοσιοποίηση του δεύτερου τετ α τετ προκάλεσε επικοινωνιακή καταιγίδα, αναγκάζοντας τον Λευκό Οίκο να αντιδράσει. «Δεν υπήρξε καμία “δεύτερη συνάντηση” μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του προέδρου Πούτιν, παρά μόνο μια σύντομη συζήτηση στο τέλος του δείπνου», ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Λόγος γίνεται για το επίσημο δείπνο που παρέθεσε η οικοδέσποινα του G20, Αγκελα Μέρκελ, στους υψηλούς προσκεκλημένους της και τις/τους συζύγους τους. Στη διάρκεια του δείπνου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν καθόταν πλάι στη Μελάνια Τραμπ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος βρισκόταν στην άλλη άκρη του τραπεζιού, δίπλα στη σύζυγο του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε. Κάποια στιγμή, καθώς τελείωνε το δείπνο, ο Ντόναλντ Τραμπ κατευθύνθηκε προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν και συνομίλησε μαζί του.

Ασφαλώς, θα ήταν αστείο να μιλήσει κανείς για «μυστική συνάντηση» ενώπιον είκοσι ξένων ηγετών, των συζύγων και των μεταφραστών τους. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να έχει και δεύτερη συνομιλία την ίδια ημέρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτή τη φορά χωρίς να είναι παρών κανείς άλλος Αμερικανός αξιωματούχος, μάλλον δεν θα του κάνει τη ζωή ευκολότερη εν όψει των συνεχιζόμενων ερευνών του FBI και του Κογκρέσου για το περίφημο «ρωσικό ζήτημα». Κατά τον Ιαν Μπρέμερ, η απουσία Αμερικανού μεταφραστή από τη συνομιλία με τον Πούτιν αποτελεί «παραβίαση του πρωτοκόλλου εθνικής ασφαλείας». Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δικαιολογούσε αυτή την απουσία θυμίζοντας ότι στο δείπνο του G20 υπήρχε μόνο ένας μεταφραστής για κάθε καλεσμένο, ανάλογα με τη θέση του στο τραπέζι, και ο μεταφραστής του Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε γιαπωνέζικα όχι ρωσικά.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση Τραμπ εμφανίζει εικόνα παράλυσης ύστερα από το οδυνηρό φιάσκο των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ανάκληση και αντικατάσταση της μεταρρύθμισης Ομπάμα στην ασφάλιση υγείας (Obamacare). Εχοντας αποτύχει δύο φορές να περάσει από τη Γερουσία το νομοσχέδιο που φέρει τη σφραγίδα του, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στο σώμα, Μιτς Μακόνελ, πρότεινε να ψηφιστεί μόνο η ανάκληση του Obamacare και να αφεθεί για αργότερα η θέσπιση του νέου συστήματος που θα την αντικαταστήσει. Ωστόσο, και η τρίτη προσπάθειά του οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς μέσα σε λίγες ώρες έγινε σαφές ότι δεν διέθετε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του σώματος.

Χθες το μεσημέρι, ο Ντόναλντ Τραμπ παρενέβη σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσει, έστω σε αλλαγμένη μορφή, το νομοσχέδιο του Μακόνελ, καλώντας σε γεύμα εργασίας και τους 52 γερουσιαστές του κόμματός του. Στη διάρκεια του γεύματος, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τους γερουσιαστές να μη φύγουν από την Ουάσιγκτον για καλοκαιρινές διακοπές αν δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή