ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση από Μαξίμου στα ΜΜΕ

Τα κυβερνητικά πεπραγμένα και οι πρωτοβουλίες του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος περιγράφονται στο non paper σχετικά με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η ευρισκόμενη σε εξέλιξη προσπάθεια της κυβέρνησης για αλλαγή της ατζέντας από την πιεστική πραγματικότητα της σύγκρουσης με τη Δικαιοσύνη αντικατοπτρίστηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τουλάχιστον με βάση το non paper που άφησε να διαρρεύσει χθες το μεσημέρι το Μέγαρο Μαξίμου. Πέρα από την κριτική σε αξιωματική αντιπολίτευση και ΜΜΕ, το non paper αναδίδει προεκλογική οσμή, καθώς περιγράφονται τα κυβερνητικά επιτεύγματα αλλά και οι πρωτοβουλίες του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, χθες συζητήθηκε το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για την τρέχουσα περίοδο, όπως αυτό αρθρώνεται μετά την «υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές, τη διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Οπως αναφέρεται, το νομοθετικό έργο αποτελεί τήρηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων «προς την κοινωνική πλειοψηφία» και «εξισορρόπηση των συνεπειών της δημοσιονομικής προσαρμογής, για πρώτη φορά, μετά από χρόνια μνημονίων». Στο non paper αφήνονται αιχμές εναντίον της Ν.Δ., αλλά και της «συμπλέουσας», όπως περιγράφεται, «πλειοψηφίας των ΜΜΕ», που είτε «σιωπούν» είτε «διαστρεβλώνουν προκλητικά» τα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται αναφορά σε επτά πρωτοβουλίες: Αρχικά, την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Ο νόμος, λένε, θα δώσει λύση στα δικαιώματα του καλλιτεχνικού κόσμου «που για χρόνια παρέμεναν άθυρμα των οικονομικών ιδιοτελειών της δήθεν υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Το ν/σ για τους ΟΤΑ

Το Μαξίμου υπερασπίζεται, επίσης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, αποκρούοντας τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «ρουσφετιών». Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων, παρέχονται κίνητρα σε εργαζομένους ορεινών και μικρών νησιωτικών δήμων, «δίνεται η δυνατότητα χορήγησης αντιμισθίας σε αντιδημάρχους που μέχρι σήμερα δεν λάμβαναν», προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών σε ΟΤΑ πρώτου βαθμού κ.ά. Γίνεται, επίσης, λόγος για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο «ρυθμίζει την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής».

Επίσης, προαναγγέλλονται η ένταξη των αγροτικών εφοδίων στον αγροτικό ΦΠΑ και η διεύρυνση της προστασίας του ορίου προστασίας λογαριασμών από αναγκαστική κατάσχεση προς όφελος του Δημοσίου στα 1.250 ευρώ. Σε θετικό τόνο σχολιάζεται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τον Οργανισμό Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης. «Για εμάς οι αστικές συγκοινωνίες δεν είναι μια συνήθης οικονομική δραστηριότητα μεταφορικού έργου. Είναι ένας τομέας κοινωνικής υπηρεσίας, άσκησης κοινωνικής πολιτικής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Κυρίως των αδυνάτων στρωμάτων των μητροπολιτικών αστικών κέντρων», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ καταγγέλλεται η πρότερη κατάσταση ως «αδιαφανές κρατικοδίαιτο ιδιωτικό μονοπώλιο». Από το Μαξίμου προαναγγέλλεται και η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στις αρχές Αυγούστου, για το οποίο έχει ήδη γίνει εκτενής λόγος τους τελευταίους μήνες. Οπως είναι αναμενόμενο, το Μέγαρο Μαξίμου υπερασπίζεται πλήρως τις ρυθμίσεις που φέρνει ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου. Στο ίδιο μήκος κύματος το Μέγαρο Μαξίμου υπερασπίζεται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια υγεία. Τέλος, προαναγγέλλεται η κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας εντός των επομένων ημερών, αλλά και η προώθηση πρωτοβουλιών αμέσως μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής στα τέλη Αυγούστου. Ενδεικτικά αναφέρονται τα νομοσχέδια για την ψηφιακή πολιτική και τη διαστημική εταιρεία, για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, για τα νωπά προϊόντα, για τα αυθαίρετα κ.ά.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ