ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γραμμές άμυνας» από την κυβέρνηση για τον Π. Καμμένο

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Αύριο, αργά το απόγευμα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την επικοινωνία του Πάνου Καμμένου με ισοβίτη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με δόση υπερβολής ορισμένοι στο περιστύλιο την αποκαλούν «Μητέρα των μαχών». Ωστόσο, η αυριανή κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προτάσεως της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο τις γνωστές επικοινωνίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας με ισοβίτη, έγκλειστο για υπόθεση ναρκωτικών, σύμφωνα με τους περισσότερους δεν θα είναι παρά, απλώς, ακόμη ένα επεισόδιο από τα πολλά που καταγράφονται την τελευταία περίοδο ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία πιστοποιούν ολοένα και συχνότερα την ύπαρξη κλίματος πόλωσης στην πολιτική σκηνή.

Από τις έως χθες δηλώσεις όλων των κυβερνητικών στελεχών, του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου, προκύπτει ότι η κυβερνώσα δικομματική πλειοψηφία θα απορρίψει την πρόταση της Ν.Δ., για την έγκριση της οποίας –υπενθυμίζεται– απαιτείται κατά την ψηφοφορία που θα γίνει αργά το απόγευμα η πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, όχι μικρότερη των 120 βουλευτών. Βεβαίως, υπάρχει και το «σκληρό» σενάριο που συζητείται από ορισμένους κύκλους της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατόν να ανέβει ο βαθμός δυσκολίας για την αντιπολίτευση: Ειδικότερα, να ενεργοποιηθεί η παράγραφος εκείνη του σχετικού άρθρου του Κανονισμού για τις εξεταστικές επιτροπές, η οποία (Αρθρο 144 §6) προβλέπει πως «η απόφαση της Oλoμέλειας της Boυλής για σύσταση εξεταστικής επιτρoπής για ζητήματα πoυ ανάγoνται στην εξωτερική πoλιτική και στην εθνική άμυνα λαμβάνεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών», δηλαδή χρειάζονται τουλάχιστον 151 βουλευτές. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο – αν βεβαίως επικρατήσει, θα «προβληθεί» προφανώς η κυβερνητική ιδιότητα του προέδρου των ΑΝΕΛ. Μια τέτοια εξέλιξη, ασφαλώς, θα καταστήσει απολύτως απαγορευτική τη λήψη θετικής απόφασης για σύσταση μιας εξεταστικής επιτροπής για τον κ. Καμμένο. Οι πλέον «καχύποπτοι» ερμηνεύουν τις σχετικές συζητήσεις ως προληπτική γραμμή άμυνας, έναντι των ελαχίστων πλην όμως θεωρητικώς υπαρκτών πιθανοτήτων, να προκύψουν απουσίες εκ μέρους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία και την ψηφοφορία, τόσες που να δημιουργήσουν περιβάλλον μιας ενδεχόμενης ανατροπής: οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, δηλαδή, να είναι περισσότεροι στην αίθουσα της Ολομέλειας τη στιγμή της ψηφοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές, έπειτα από πίεση της αντιπολίτευσης, ανακοινώθηκε πως ο κ. Καμμένος για την ίδια υπόθεση θα κληθεί σε ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής – σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, τον Σεπτέμβριο. Η αντιπολίτευση ήθελε την άμεση κλήση του «συγκυβερνήτη», αλλά η δικομματική πλειοψηφία «πέτυχε» τη χρονική μετάθεση της κλήσης του προέδρου των ΑΝΕΛ. Η χρονική μετάθεση για τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, άφησε αμφότερες τις πλευρές ικανοποιημένες: η κυβέρνηση προσδοκά ότι το θέμα θα έχει ξεπεραστεί ώς τότε από άλλες εξελίξεις και γεγονότα, ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «αυτογκόλ» της δικομματικής πλειοψηφίας: «Συντηρούν το θέμα τουλάχιστον έως τότε», λέγεται χαρακτηριστικά.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ