«Μολών λαβέ» η απάντηση από Παυλόπουλο

«Μολών λαβέ» η απάντηση από Παυλόπουλο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα παρενόχληση δι’ ασυρμάτου δέχθηκε και χθες, δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο από τη Χίο στη νησίδα Παναγιά του συμπλέγματος των Οινουσσών. Λίγο αργότερα χθες σημειώθηκαν και υπερπτήσεις, καθώς και ελαφρώς αυξημένες –σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες– παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR Αθηνών και του εθνικού εναέριου χώρου. Ο κ. Παυλόπουλος, μιλώντας από το μνημείο του υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά στον Αγ. Ευστράτιο, επανέλαβε και χθες το μήνυμά του προς εθνοφύλακες και στρατιώτες λέγοντας ότι: «οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι εδώ. Και φυλάσσουν πάντοτε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία μας, αλλά και τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ε.Ε. Η ιερή του μνήμη όμως εκπέμπει κι ένα άλλο μήνυμα προς κάθε έναν που προκαλεί και, κυρίως, προς κάθε επίδοξο εισβολέα. Το μόνο μήνυμα που μας έμαθε η Ιστορία μας και οι πρόγονοί μας: “Μολών λαβέ”».

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 09.30 χθες το πρωί, το Σινούκ που μετέφερε τον κ. Παυλόπουλο δέχθηκε κλήση από την τουρκική πλευρά, από όπου γνωστοποιείτο στους χειριστές πως πετούν σε τουρκικό εναέριο χώρο. Το ίδιο μήνυμα επαναλήφθηκε αρκετές φορές, δίχως να απαντηθεί από τους χειριστές του Σινούκ. Αργότερα και συγκεκριμένα στις 10.23, ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-4 εκτέλεσε υπερπτήση άνωθεν των νησίδων Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Φούρνων σε ύψος 8.900 ποδών. Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, συνέχισε κανονικά το πρόγραμμά του προς τη Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο, προτού επιστρέψει, χθες το βράδυ, στην Αθήνα. Στο Φυλάκιο της Παναγιάς, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για τα όρια της Ευρώπης. Οπως είπε, «εδώ είναι ένα όριο στο οποίο η Ευρώπη, και φυσικά η Ελλάδα, στέλνει στην Τουρκία το διαχρονικό μήνυμα που στέλνουμε πάντοτε: Επιζητούμε την ειρήνη. Τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας. Επιζητούμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας». Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Τουρκία μπορεί να ελπίζει σε ενταξιακή πορεία, κυρίως τον σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Απευθυνόμενος στη φρουρά του νησιού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για «γενναιότητα» που, όπως είπε, «σημαίνει ότι επιδιώκω την ειρήνη, αλλά είμαι αποφασισμένος να δώσω και τη ζωή μου για να υπερασπισθώ τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία».

Στην Κύπρο συνεχίζονται κανονικά οι έρευνες, ενώ εξακολουθεί να υφίσταται μια φιλολογία σχετικά με τις επόμενες κινήσεις επίλυσης του πολιτικού προβλήματος του νησιού. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν υπήρξε λύση στο Κραν-Μοντανά λόγω απόστασης από τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Στη Λευκωσία αναμένουν, επίσης, να ακούσουν τι έχει να κομίσει ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Eσπεν Μπαρθ Εϊντε, ο οποίος θα συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη. Στη Νέα Υόρκη, πάντως, κατά την ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Εϊντε τήρησε ίσες αποστάσεις από τις δύο πλευρές των διαπραγματεύσεων.

Πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν να διατηρηθούν τα κέρδη που καταγράφηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν-Μοντανά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή