Κυκλαδικά ειδώλια ταξιδεύουν στο «Ελ. Βενιζέλος»

Κυκλαδικά ειδώλια ταξιδεύουν στο «Ελ. Βενιζέλος»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού καν επιβιβαστούν στα πλοία με προορισμό τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, οι νεοαφιχθέντες επισκέπτες από το εξωτερικό θα ταξιδεύουν νοητά στον χώρο και στον χρόνο για να μυηθούν στα μυστικά του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού και να περιεργαστούν τα χαρακτηριστικά ειδώλια, που άσκησαν επιρροή στο έργο σημαντικών εκπροσώπων του μοντερνισμού όπως ο Πικάσο και ο Ματίς. Μια συμπυκνωμένη εκδοχή του μεγάλου αφιερώματος «Κυκλαδική κοινωνία, 5.000 χρόνια πριν», που διοργάνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 2016 για να γιορτάσει τα 30 χρόνια λειτουργίας του, η έκθεση «Ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό» θα φιλοξενηθεί στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από τις 27 Ιουλίου μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μολονότι τα λίθινα ειδώλια (όπως ο «εγείρων πρόποσιν», ο καθιστός άνδρας με το κύπελλο στο χέρι που ετοιμάζεται για πρόποση ή σπονδή, ή η μεγάλων διαστάσεων γυναικεία μορφή, η οποία πιθανότατα είχε λατρευτική χρήση) είναι υπερβολικά πολύτιμα για να μεταφερθούν στο πολύβουο περιβάλλον του αεροδρομίου, τη θέση τους έχουν πάρει φωτογραφίες αντιπροσωπευτικών έργων από τα 191 αντικείμενα της αρχικής έκθεσης. Αγαλματίδια ανθρωπίνων μορφών, χάλκινα εργαλεία και άλλα αντικείμενα ηλικίας πέντε χιλιετιών αφηγούνται ιστορίες από τις Κυκλάδες της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, με αναφορές στις καθημερινές ασχολίες, τις τελετουργίες, τις δοξασίες, την τέχνη, την κοινωνική διαστρωμάτωση αλλά και τις ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος, που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη ενός ανθρωποκεντρικού πολιτισμού.

Κομβική θέση κατέχει ένα ποιητικό φιλμ διάρκειας τεσσάρων λεπτών σε σενάριο και σκηνοθεσία του διευθυντή του μουσείου Νικολάου Σταμπολίδη, ο οποίος αναλαμβάνει και τον ρόλο του αφηγητή. Η συνεργασία με τον ανερχόμενο σκηνοθέτη Τζώρτζη Γρηγοράκη και την εταιρεία παραγωγής Haos Film των Μαρίας Χατζάκου και Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη εγγυάται πως η ταινία ξεφεύγει από τα στενά όρια ενός απλού ενημερωτικού βίντεο, σαν αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα μουσεία.

​​Η έκθεση «Ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό» θα βρίσκεται στον χώρο «Τέχνη και Πολιτισμός», στο επίπεδο Αφίξεων του Αεροδρομίου από τις 27 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή