Τα μνημεία του βανδαλισμού στην πόλη

Τα μνημεία του βανδαλισμού στην πόλη

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μανία με την οποία οι βάνδαλοι κατέστρεφαν σκαλοπάτια σε είσοδο καταστημάτων στην Ερμού μου έκανε εντύπωση στο βίντεο που κυκλοφόρησε. Τα σκαλοπάτια θρυμματίζονταν και ο βάνδαλος έμοιαζε σαν να χτυπούσε ένα απειλητικό θηρίο που σταδιακά παραδινόταν. Η Αθήνα έχει ένα υποκεφάλαιο στην ιστορία των καταστροφών της που λέγεται βεβήλωση μαρμάρων. Αυτά, συχνά, είναι σκάλες. Αλλά ορισμένα σκαλοπάτια είναι σκαλοπάτια με ιστορία. Οπως οι σκάλες που οδηγούν στον ναό του Αγίου Διονυσίου των Καθολικών στην Πανεπιστημίου. Τις παρατηρώ συχνά έτσι όπως είναι κατεστραμμένες από τη μανία παλαιότερου κύματος βανδάλων, που δεν υπολογίζουν αν απέναντί τους έχουν ένα κειμήλιο της πόλης ή μια ορθομαρμάρωση του χθες.

Κάθε φορά που περνάω έξω από τον Αγιο Διονύσιο στην Πανεπιστημίου, αναζητώ τις κατεστραμμένες ακμές των μαρμάρων. Είναι τα πιο ιδιότυπα και θλιβερά ζιγκ ζαγκ σε λευκό μάρμαρο του 19ου αιώνα, θεόρατα μασίφ κομμάτια λαξευμένου μαρμάρου που ποιος ξέρει ποιοι τεχνίτες δημιούργησαν και τοποθέτησαν στην είσοδο του ναού πριν από πολλές δεκαετίες. Εικάζω ότι θα παραμείνουν έτσι εσαεί. Πρόσφατα ο Δήμος Αθηναίων καθάρισε ορισμένα μάρμαρα στην οδό Πανεπιστημίου, ανάμεσα στα οποία οι εξωτερικοί περίβολοι μνημειακών κτιρίων. Ο καθαρισμός του περιβόλου στον Αγιο Διονύσιο ανέδειξε το πρόβλημα στα ιστορικά σκαλοπάτια. Στην Αθήνα υπάρχει έλλειμμα ευαισθησίας απέναντι στα υλικά. Το βλέπει κανείς στο ξήλωμα των μαρμάρινων αγκωναριών στα παλιά πεζοδρόμια. Στον Αγιο Διονύσιο, η καταστροφή των ιστορικών μαρμάρων ας μείνει να θυμίζει την αυτοκαταστροφική μανία κάποιων Ελλήνων αλλά και τη διαχρονική αδυναμία να βρίσκουμε λύσεις. Η πόλη φθίνει σε πολλά μέτωπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή