Ροχανί: Η χώρα μου θα αντισταθεί στις ΗΠΑ

Ροχανί: Η χώρα μου θα αντισταθεί στις ΗΠΑ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε χθες πως η χώρα του θα αντισταθεί στις ΗΠΑ, ανταποδίδοντας πυρά για τις νέες κυρώσεις με τις οποίες οι ΗΠΑ στράφηκαν κατά της Τεχεράνης.

Οι δηλώσεις του κ. Ροχανί έγιναν μία μέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ για νέες οικονομικές κυρώσεις σε Ιρανούς πολίτες και εταιρείες, παράλληλα με προειδοποιήσεις προς την Τεχεράνη όσον αφορά τη στάση της απέναντι στο «πνεύμα» των πυρηνικών συνθηκών. Οι κυρώσεις αυτές αφορούν 18 Ιρανούς πολίτες και οντότητες και αποτελούν προσπάθεια τιμωρίας της Τεχεράνης για τις στρατιωτικές δαπάνες της σε πυραυλικό πρόγραμμα και τις στρατιωτικές της δράσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος Ροχανί δήλωσε κατηγορηματικά πως, αν οι ΗΠΑ προβούν σε κυρώσεις εναντίον του Ιράν, η κυβέρνησή του θα ανταποδώσει ανάλογα, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν εμφανίζουν συχνά σκαμπανεβάσματα, με τον Ιρανό πρόεδρο να τοποθετείται ενάντια στις κατηγορίες της Ουάσιγκτον πως το Ιράν δεν τηρεί τις υποσχέσεις του στην παγκόσμια κοινότητα όσον αφορά το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Ο Ροχανί θεωρεί πως η στάση των ΗΠΑ φιλοδοξεί να εμποδίσει το Ιράν να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015. Συνεχίζει, βέβαια, να θεωρεί πως οι προσπάθειες αυτές θα αποτύχουν, καθώς το Ιράν «θα σέβεται πάντα τις διεθνείς δεσμεύσεις του», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η υπηρεσία ατομικής ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει δηλώσει στο παρελθόν πως το Ιράν έχει πετύχει να εκπληρώσει τις πυρηνικές δεσμεύσεις του.

Το ιρανικό Κοινοβούλιο συμφώνησε να συζητήσει τη λήψη μέτρων ως αντίποινα στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της αυξημένης χρηματοδότησης του βαλλιστικού προγράμματος. Τα μέτρα των ΗΠΑ στέλνουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να ασκήσει περισσότερη πίεση στο Ιράν, διατηρώντας ταυτόχρονα σε ισχύ τη συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και έξι διεθνείς δυνάμεις για την περικοπή του πυρηνικού προγράμματός του, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών πετρελαϊκών και οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή